Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Neuveríte, aký poklad ukrýva obec na Záhorí: VIDEO Stojí v nej už viac ako 200 rokov

Kostol sv. Margity Antiochijskej v obci Kopčany. Zobraziť galériu (2)
Kostol sv. Margity Antiochijskej v obci Kopčany. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

KOPČANY – V malebnej obci na tichej lúčke už viac ako dvesto rokov stojí lipa veľkolistá a kostol, ktorého najstaršia stavebná fáza je datovaná do 9. až 10. storočia. V úvode mesiaca do obce zavítal aj britský lovec stromov, ktorý už mnoho rokov zvyšuje povedomie o stromoch v ohrození a upriamuje pozornosť na dôležitosť ich ochrany.

V obci Kopčany, ktorá leží pri hraniciach s Českom pri rieke Morava v Skalickom okrese, na lúke stojí stará lipa a kostol z 9. až 10. storočia. Už viac ako 200 rokov sa navzájom chránia a odolávajú nástrahám počasia.

„Lipka má 235 rokov. Už niekoľko rokov sa ju snažíme udržať pri živote. Toto miesto spolu s lipou je historicky významné pre Slovensko. Učia sa o ňom deti na hodinách vlastivedy, dejepisu,“ prezradilo nám Občianske združenie Klub ochrancov zelene (KOZEL), ktoré sa prostredníctvom prestížnej súťaže Európsky strom roka 2019 snaží lipu zviditeľniť. Tá prebiehala od 1. do 28. februára. O tento titul sa uchádzali stromy z 15 štátov Európy.​

Kostol sv. Margity Antiochijskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Bojovník za ochranu stromov navštívil Kopčany

V piatok 8. februára do obce zavítal britský lovec stromov Rob McBride. „Rovnako ako minulý rok, aj tentoraz som sa vydal naprieč celou Európou na 'Stromy v ohrození tour', počas ktorej pomáham s reprezentáciou a 'lovím' príbehy stromov, ktoré súťažia v Európskom strome roka alebo sú v danej krajine ohrozené,“ uviedol McBride.

Kopčianska Lipa veľkolistá.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Ľubica K. )

Jednou časťou sú samotné stromy, ktoré súťažia o Európsky strom roka, druhou je samotná záchrana ohrozených stromov. „Súťaž je predovšetkým zábava a príjemná záležitosť, ale druhou časťou je záchrana stromov, pre ktorú sa robí veľmi málo,“ doplnil McBride, ktorý sa stretol s predstaviteľmi obce Kopčany, žiakmi miestnej základnej školy a členmi občianskeho združenia.

„Rozhodli sme sa tento strom prihlásiť, keďže ja ako učiteľka sem s deťmi často chodím v rámci praktického vyučovania a pri lipe deti niektoré veci lepšie vnímajú. Pri rekonštrukčných prácach lipe poškodili koreňové systémy a my chceme urobiť maximum pre to, aby sme jej dokázali čo najdlhšie predĺžiť život,“ vysvetlila.

Viac o téme: StromSúťažSkalicaLipaKopčany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu