Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šikanovaný chlapec si získal celý svet: Odmietol násilie, jeho slová vás dostanú

Aiden Vasquez musel ísť po údere do tváre do nemocnice.
Aiden Vasquez musel ísť po údere do tváre do nemocnice. (Zdroj: Facebook/)

LOS ANGELES - Veľkú dávku odvahy predviedol chlapec z Kalifornie, keď odmietol zakročiť násilím proti spolužiakom, ktorí ho šikovali. Aj napriek krvavým zraneniam útoky niekoľkokrát pretrpel. Podľa jeho slov sa totiž inšpiroval heslom z populárnej sci-fi série Hviezdne vojny.

Šikana je jedna z najhorších vecí, ktoré sa môžu dieťaťu v škole stať. Ubližovanie zo strany spolužiakov môže na dieťati okrem fyzických zranení zanechať veľkú emocionálnu traumu. Svoje o tom vie desaťročný Aiden Vasquez, ktorého na základnej škole v Desert Hot Springs v Kalifornii šikanovali spolužiaci.

Chlapca spolužiaci mlátili, nadávali mu a brali mu veci. V pondelok sa podobná situácia zopakovala, tentoraz však Aiden skončil v nemocnici. Otvorenú ranu na obočí mu museli zašiť niekoľkými stehmi.  

„Vytáča ma to, som z toho rozcítená,“ opísala svoje pocity z incidentu matka Lizette Casanova, ktorú táto situácia privádza „do šialenstva“. Podobná vec sa podľa nej stala aj minulý rok, kedy Aidenovu ranu na líci po tom, ako ho v škole strčili o stenu, zašívali tromi stehmi. „Je to nadaný a šikovný chlapec. Je milší než jeho rovesníci,“ napísala v príspevku matka Lizette.

Matka sa rozhodla svoj hnev obrátiť na školu, ktorá podľa nej so situáciou nič nerobí už tretí rok. Na internete si jej rozhnevaný príspevok s fotkou chlapca so zakrvavenou trávou zaslúžil mimoriadnu pozornosť a od pondelka ho zdieľalo viac ako 18-tisíc užívateľov.

Rytierska cnosť

Ešte väčší rozruch, než krutosť detí na základnej škole, vyvolala odpoveď malého Aidena na otázku, prečo sa proti útočníkom nebránil. „Nie je to cesta rytiera Jedi. Mám to zo Star Wars,“ vyjadril chlapec svoje presvedčenie, ktoré získal z populárnej sci-fi série Hviezdne vojny. Uviedol to portál KMIR.

Chlapec, ktorý odmietol cestu násilia, si okamžite získal priazeň širokej verejnosti. Chlapcovo ctihodné presvedčenie si všimol aj herec Mark Hamill, ktorý vo filmovej sérii stvárňuje hlavnú postavu Luka Skywalkera.

„Poklona Aidenovi Vazquezovi pre jeho odvahu a múdrosť tvárou v tvár protivníkom. Som veľmi pyšný, že si ukázal, že dokážeš byť rytierom Jedi aj v skutočnom živote. Gratulujem, Sila ťa bude navždy sprevádzať!“ citoval známe heslo z Hviezdnych vojen slávny herec na Twitteri.

 

Chlapec sa aj vďaka veľkej popularite a podpore stal symbolom odporu proti šikanovaniu a svoje presvedčenie hlásal aj pred ostatnými školákmi a školskou radou.

Viac o téme: ŠkolaŠikanovanieŠikanaAiden Vasquez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu