Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúca správa: V bratislavskej nemocnici umieralo bábätko (3 mes.), hrdinská záchrana z Prahy

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Daily Mail)

PRAHA - Rodičia len trojmesačného dievčatka prežívajú najťažie chvíle v živote. Ich dieťatku nedokázali pomôcť na Slovensku. Bol nutný prevoz na odborné pracovisko do Prahy, tam ho zachránili umelé pľúca.

Dievčatko z bratislavskej nemocnice do Prahy previezol armádny špeciál CASA do Prahy, kde českí lekári stále bojujú o jeho život. Na Slovensku neviniatku nedokázali pomôcť. 

Bábätko bolo vo veľmi vážnom stave, zlyhávali mu pľúca. "Kolegovia nemali už iné možnosti záchrany. Dieťa sme počas tridsaťminútovej operácie napojili na takzvanú ECMO podporu a následne prepravili v špeciálnom inkubátore do Prahy," opísal lekár Václav Vobruba z Kliniky detského a dorastového lekárstva VHN a 1. LF UK v Prahe pre český portál blesk.cz. 

Vďaka armáde

Dievčatku pomohla česká armáda, ktorá pohotovo zareagovala a poskytla súčinnosť. Osem špecialistov odletelo z pražského letiska 15. novembra o 17:20 a vrátili sa o 23-tej hodine. O bábätko sa v nemocnici hneď postarali a odvtedy je napojené na umelé pľúca. "Stav dievčatka je stabilizovaný, ale zostáva naďalej vážny," povedal hovorca nemocnice Filip Brož a doplnil, že vďaka metóde ECMO získavajú čas, aby sa pacienti mohli liečiť.

Šokujúca správa: V bratislavskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Metóda EMCO je extrakorporálna membránová oxygenácia, teda umelé pľúca, ktoré okysličujú krv a odstraňujú z nej oxid uhličitý, pričom sa všetko deje mimotelovo. Používa sa, keď zlyhá klasická pľúcna ventilácia. "Pacienti patria do skupiny, ktorej šance na prežitie bez tejto terapie sa vyjadrujú v jednotkách percent. Prežitie novorodencov pri použití ECMO podpory je pritom viac ako 75 percent," vysvetlil Vobruba.

Stanovisko Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave

"DFNsP Bratislava robí maximum pre každého nášho pacienta. V závažných prípadoch kontaktujeme a konzultujeme ich zdravotný stav aj so zahraničnými pracoviskami, aby sme zvýšili ich šancu na vyliečenie a záchranu života.  Sme veľmi radi, že sa nám v tomto mimoriadne vážnom prípade podarilo vďaka kolegom z Prahy zabezpečiť pomoc dieťaťu," uviedla Dana Kamenická, hovorkyňa DFNsP.

Doplnila, že malá pacientka so závažným kombinovaným ochorením pľúc, ktorej zdravotný stav nebolo možné zvládnuť konvenčnou umelou pľúcnou ventiláciou ani nekonvenčnými spôsobmi ventilácie, potrebovala na záchranu života extrakorporálnu membránovú oxygenáciu – mimotelové okysličovanie krvi. "Naši lekári naďalej ostávajú v kontakte s kolegami z Prahy," uzavrela Kamenická. 

 

Viac o téme: PomocBábätkoLekáriPľúca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu