Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Unikátna operácia v Martine: V UNM implantovali titánovú medzistavcovú platničku zhotovenú na mieru

Pacient Roman Brüll, Branislav Kolarovszki a Rastislav Penciak Zobraziť galériu (3)
Pacient Roman Brüll, Branislav Kolarovszki a Rastislav Penciak (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

MARTIN – Neurochirurgický tím Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) implantoval 50-ročnému pacientovi na mieru zhotovenú titánovú medzistavcovú platničku vyrobenú technológiou 3D tlače. Išlo o prvý zákrok svojho druhu v strednej Európe realizovaný v spolupráci s biomedicínskymi inžiniermi z Košíc.

Podľa prednostu Neurochirurgickej kliniky UNM a vedúceho operačného tímu Branislava Kolarovszkeho trvala príprava na operáciu dva mesiace. "Spočívala najviac vo výrobe implantátu – individualizovanej náhrady. Z hľadiska indikácie operačného výkonu je dominantná magnetická rezonancia, kde vidíme stupeň poškodenia medzistavcových platničiek a útlak nervových štruktúr. To určí indikáciu operačného výkonu. Ale na to, aby sme vedeli náhradu medzistavcovej platničky vyrobiť, sme potrebovali ako vstupné dáta ešte CT vyšetrenie," povedal Kolarovszki.

Doplnil, že cieľom operačného výkonu bolo uvoľniť nervové štruktúry a nahradiť opotrebovanú medzistavcovú platničku, ktorá už neplnila ani biomechanicky svoju pôvodnú funkciu. "Keby nebola operácia, tak budú pretrvávať príznaky - bolesti krčnej chrbtice, bolesti hlavy. Súčasne tam boli príznaky dané útlakom miechy a nervových koreňov. A čím dlhšie taký útlak trvá, tak okrem bolesti sa potom pridruží možné ochrnutie alebo strata citlivosti," uviedol Kolarovszki.

Unikátna operácia v Martine:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

Výrobcom a navrhovateľom individualizovaných implantátov je košická spoločnosť CEIT Biomedical Engineering. Podľa jej obchodného riaditeľa Rastislava Penciaka vyrobili implantát laserovým sintrovaním. "Celý proces výroby beží na Slovensku. Rozdelil by som ho na dve fázy. Prvá je modelovacia, od požiadavky lekára po výrobnú fázu. Bola trošku dlhá, pretože sme dolaďovali, ako má vyzerať implantát, ako má byť uchytený, kde má byť uchytený. Po absolvovaní týchto 'detských vývojových chorôb' sme pristúpili k výrobe," dodal Pecniak s tým, že úzko spolupracujú s Katedrou biomedicínskeho inžinierstva a merania Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach pod vedením profesora Jozefa Zivčáka.

Päťdesiatročný Roman Brüll pocítil zmenu okamžite po operácii. "Ako 16-ročný som mal na vojenskej spartakiáde úraz krčnej chrbtice. Postupom času sa mi pokazila aj bedrová časť chrbtice. Tá ma bolí doteraz a je v pláne, že by sa to tiež mohlo chirurgicky napraviť. Avšak krčná chrbtica mala prednosť. Keď je pokazená a niečo sa vám stane, ochrniete od krku dole a už potom nič nemôžete. Uvítal som aj možnosť individualizovanej platničky, lebo som si o tom už niečo preštudoval," podotkol Brüll.

Unikátna operácia v Martine:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

Bolesti ho obmedzovali natoľko, že päť rokov nepracoval. "V poslednom štádiu mi vypadávali predmety z rúk. Človek nemôže robiť bežné veci, nakoľko stráca citlivosť. A to bol najväčší problém, lebo na bolesti si človek už rokmi zvykol. Dva týždne po operácii je citlivosť veľmi dobrá. Žiadne tŕpnutie. Už môžem začať otáčať hlavu, cvičiť, robiť rehabilitáciu. Je to okamžitá zmena. Neočakával som, že to bude tak skoro," uzavrel Brüll.

Viac o téme: Univerzitná nemocnica MartinTitánová medzistavcová platnička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu