Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pani Anna sa stala najstaršou Prešovčankou: Oslávila neuveriteľných 103 rokov

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: topky)

PREŠOV – Presne pred 103 rokmi, 5. septembra 1914 sa Anna Dolhyová narodila v Lenartove a ako deväťročná sa presťahovala do Prešova.

Dnešný narodeninový deň si pani Anka užila v spoločnosti priateľov a rodiny. Jubilantka sršala optimizmom i jej príznačnou dobrou náladou, a k  narodeninám jej blahoželala aj primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Pani Anna sa stala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

I keď ju v ostatnom čase trápi bolesť nôh, nechýba jej elán a dobrá nálada. Nebolo tomu inak ani dnes. V kruhu najbližších si zaspomínala na svoj dlhý a nie vždy šťastný život.  „Rodičia mi zomreli, keď som mala tri roky, mama dovtedy slúžila na fare, kde sa o mňa potom postarali. Rada spomínam na všetko. Furt dobre bolo,dodala s optimizmom. Za mladi dokonca mala ísť s ujom aj do Ameriky, ale ako vraví, ďalekej cesty sa zľakla.Vtedy sa hovorilo, že veľa ľudí sa utopilo, preto som sa pred ním skryla. Teraz by som ale do Ameriky šla, zažartovala pani Anna, ktorá svojho uja opísala ako veľmi dobrú osobu. 

Život pani Anny je spojený s tvrdou prácou, v Prešove prevažne slúžila u bohatších pánov, neskôr pracovala v krčme, v strojárskej fabrike, ale aj v tehelni. Bola tiež chýrnou cukrárkou, ktorá piekla zákusky na svadby, boli však i časy, kedy zvládala aj tri práce.Robota však urobená bola,“ hrdo spomína na svoju svedomitú pracovitosť najstaršia Prešovčanka, ktorej prácu si jej páni vážili. „Aj teraz by som šla niekam do roboty, ale ťažko sa mi chodí,“ poznamenala žartovne.

Pani Anna sa stala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Sympatická jubilantka Anna Dolhyová je 50 rokov vdova. Na svojho manžela Jána do dnes s láskou spomína ako na dobrého a milujúceho človeka. Boli rodičmi štyroch detí, traja synovia však zomreli v mladom veku, dvaja dokonca tragicky, keď sa otrávili hubami. Pani Anna v súčasnosti žije so svojou dcérou Annou, ktorá sa o ňu stará.

Pani Anna sa stala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Sladké neobľubuje, mäso si dá len striedmo, ale obľúbené jedlo by však nemusel uhádnuť každý. Pirohy, to je moje jedlo,“ dodáva oslávenkyňa, ktorá je príkladom pozitívneho prístupu k životu, entuziazmu, optimizmu, ale i pokornej úcty a dobrej nálady. Pani Anna Dolhyová je v súčasnosti najstaršou Prešovčankou, okrem dnešnej jubilantky žijú v meste ešte traja 100 a viac roční Prešovčania. 

Viac o téme: OslavaPrešovAnna DolhyováNajstaršia Prešovčanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu