Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zuzana zažila v P. Bystrici príbeh ako z americkej drámy: Dorazila záchranka a zázrak bol na svete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

POVAŽSKÁ BYSTRICA - Dramatickú situáciu zažila vo štvrtok čitateľka Zuzana. A nielen ona. Bola svedkom pohotovej reakcie a skvelej práce zdravotníckych záchranárov. Otecko nestihol doviezť mamičku do pôrodnice, žena porodila na parkovisku krásne dieťatko.

Vaše tipy

Zuzanu by ani vo sne nenapadlo, že sa stane nepriamym svedkom príchodu dieťatka na svet. Spozorovala, ako na parkovisku pri obchodoch v Považskej Bystrici zastalo auto s mamičkou na zadných sedadlách. Začula krik a uvidela muža, ako beží naproti prichádzajúcej sanitke. V aute zostala mamička s kamarátkou, ktorá cez telefón počúvala inštrukcie operátora tiesňovej linky. "Ja som len počula, ako pani kričí, na tretíkrát kričania som sa išla pozrieť, čo sa deje. Len som počula, že má hlavičku vonku, bežala som do auta pre deku a keď som prišla naspäť, dieťatko sa narodilo," opísala Zuzana.

Nezvyčajný príchod na svet

Medzičasom už dorazili záchranári. "Mamička si dieťatko priložila, podala som pod babätko deku, tá pani ho prikryla uterákom. Dieťatko plakalo, takže nám odľahlo. Prišla sanitka, odsali babätku hlieny, prestrihli šnúru, oboch naložili do sanitky a išli do nemocnice v Považskej Bystrici," opísala čitateľka.  

Zuzana zažila v P.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Skvelá práca zdravotníka na linke 155

Mladí rodičia s kamarátkou smerovali z Bytče do Považskej Bystrice. Druhorodička mala v aute silné bolesti, kamarátka preto v obave o jej zdravie a dieťatko zavolala záchranárom.

Aj v tomto prípade zohral najdôležitejšiu úlohu zdravotník, operátor tiesňovej linky 155, ktorý telefonicky inštruoval, ako postupovať. Vo vypätej situácii odporučil, aby radšej posádka zastavila, pretože pôrod sa nezadržateľne blížil. Do príchodu sanitky odborne inštruoval a pomáhal bábätku na svet. "Operátor 155-ky zostal po celý čas až do príchodu záchranárov na linke a radil spolucestujúcim, ako postupovať. Dieťatko prišlo na svet tesne pred príchodom záchranky na miesto, ktorá ho spolu s mamičkou po prvotnom ošetrení previezla do nemocnice," potvrdil hovorca záchranárov Boris Chmel. Obe ženy situáciu bravúrne zvládli, statočná mamička priviedla na svet krásne dieťatko.

Viac o téme: SanitkaZáchranáriPôrod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu