Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prekvapenia na Art Film Feste: Lasica hľadal Wisterovej mikrofón, Magálová sa vzdala golfu

Zobraziť galériu (18)
(Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE – V piatok (17.6.2017) sa oficiálne začal 25. ročník Medzinárodného filmového festivalu – Art film fest a tak sa Košice opäť stali slovenským Cannes. Po červenom koberci do Kunsthalle prichádzalo mnoho osobností z filmového sveta, počnúc hercami, režisérmi, producentmi, a ďalšími významnými ľuďmi. Slávnostné defilé nepokazil ani hustý dážď a prichádzajúce celebrity si vychutnávali priazeň a ovácie Košičanov a návštevníkov.

Veľký aplauz patril Marošovi Kramárovi, Miroslavovi Donutilovi, Vladimírovi Kobielskému, Marianovi Mitašovi, Mirke Partlovej a mnohým ďalším známym umelcom, ktorí rozdávali úsmevy na všetky strany, robili si s fanúšikmi selfie a netajili sa tým, že v Košiciach sa cítia výborne.

Samotný slávnostný program moderovala Vera Wisterová, ktorej na pódiu pri klavíri sekundovala skvelá muzikantka a skladateľka Ľubica Čekovská. Práve Vera zaujala aj prezidenta festivalu Milana Lasicu, ktorý sa divil, kde má mikrofón. „My ho musíme držať v ruke a vy máte ruky voľné. Ukážte nám, kde ho máte,“ dodal s humorom sebe vlastným. Vera mu síce mikrofón neukázala, ale dôstojne uviedla prvú ocenenú hviezdu večera – Máriu Kráľovičovú. Tá v Košiciach dostala cenu prezidenta AFF a odovzdal jej ju herec Ľubomír Paulovič. Deväťdesiatročná herečka vybehla po schodoch ako mladica a svojou energiou nakazila celé publikum. „Veľmi si cenu vážim a festivalu želám, aby sa dožil aspoň toľkých rokov ako mám ja.“  Sympatickú jubilantku odmenili diváci dlhotrvajúcim standing ovation.

Art Film Fest Košice
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Druhý standing ovation patril, jednému z najväčších hviezd festivalu a to Jiřímu Bartoškovi. Ten taktiež dostal cenu prezidenta AFF. Ešte kým mu ju odovzdal prezident festivalu a jeho dlhoročný priateľ Milan Lasica, českého herca uviedla jeho kolegyňa častá herecká partnerka Kamila Magálová: „Ja som síce dnes mala hrať môj milovaný golf v Tatrách, ale keď som sa dozvedela, že mám uviesť Jiřího, tak som neváhala a prišla som sem. Som však zvedavá, či by sa aj on vzdal golfu, keby bol v mojej situácií a mal by mi odovzdať cenu,“ neodpustila si priateľské podpichnutie. Jiří Bartoška neskrýval z ceny nadšenie:

 „Túto cenu si nesmierne vážim, pretože je od filmárov. Nie je od vlády a prezidenta, ale od vás a to je veľké vyznamenanie. Zároveň je to tiež pocta pre celý tím, s ktorým pripravujem filmový festival v Karlových Varoch. Ten tento rok oslávi už 52. rokov.“

Art Film Fest Košice
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Slávnostné otvorenie zavŕšil nový film Emira Kusturicu: „Na mliečnej ceste.“ Art film fest v Košiciach potrvá do 24. júna a počas neho premietnu 177 filmov. Na záverečnom ceremoniály, odborná porota ocení tie najlepšie.

Viac o téme: Art Film Fest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu