Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko sa umiestnilo v medzinárodnom rebríčku: Má tri univerzity v tisícke najlepších

(Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - QS World University Rankings zverejnil rebríček tisícky najlepších univerzít sveta, do ktorého sa dostali tri slovenské univerzity - Slovenská technická univerzita v Bratislave (STU), Univerzita Komenského v Bratislave a Technická univerzita v Košiciach.

Ako informovala manažérka pre komunikáciu STU Andrea Settey Hajdúchová, bratislavské univerzity obsadili 751. až 800. miesto. Košickej univerzite patrí 801. až 1 000. priečka.

Rebríček QS World University Rankings patrí do tzv. Veľkej trojky najstarších svetových rebríčkov univerzít. QS World University Rankings dopĺňajú ARWU- Šanghajský rebríček a Times Higher Education World. „Tieto rebríčky zverejňujú poradie len tých najlepších svetových škôl, čo pri celosvetovom počte vysokých škôl asi 20 000 znamená, že sa v nich umiestnia len dve až tri percentá elitných vysokých škôl,“ vysvetlil Inštitút vzdelávacej politiky rezortu školstva.

Autori rebríčka posudzovali viac ako 4 000 univerzít a do rebríčka zaradili tisícku tých najlepších na svete. Rebríček hodnotí reputáciu školy medzi akademikmi a zamestnávateľmi vo svete, veľkosť školy, výskumné výstupy podľa publikácií a počtu citácií a počty zahraničných študentov.

Viac o téme: RebríčekUniverzity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu