Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Osudom skúšaný vojak si prešiel peklom: Zostali mu tri mesiace života, stal sa však zázrak

(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Manžela a otca troch detí zradilo zdravie tým najhorším spôsobom. Bolo mu diagnostikované vážne ochorenie. V septembri si od lekárov vypočul krutú správu. Podľa ich slov mal pred sebou posledné tri mesiace života, bez akejkoľvek nádeje na zvrátenie. Pred dvoma týždňami sa však stal zázrak.

Bývalý vojak, ktorý musel armádu opustiť po tom, ako mu bola diagnostikovaná rakovina, prežil ťažké obdobie. Stanislav so svojou manželkou vychováva tri deti. Aj napriek negatívnym slovám lekárov, ktorí mu nedávali šancu dožiť sa ani tohtoročných Vianoc sa nevzdal a bojoval. Ako sám priznal, jeho najväčšou oporou bola rodina a kamaráti z armády.

Keď si človek uvedomí aký je život krehký, začne vnímať dôležitosť všetkého okolo seba. Stanislav sa aj po nepriaznivých slovách lekárov rozhodol bojovať a jeho cieľom bolo, zanechať rodinu zabezpečenú.

Prvá rana prišla v roku 2015

Profesionálny vojak sa prvýkrát o svojej ťažkej diagnóze dozvedel na začiatku roku 2015. Navštívil lekárov so zväčšenými uzlinami, odišiel s diagnostikovanou rakovinou, presnejšie s nádorom v hlave. Všetko si začal uvedomovať až po tom, ako podstúpil prvé chemoterapie. Počas pobytu spoznal štyroch kamarátov, ani jeden z nich neprežil.

Svadba, po ktorej hostia plakali: Manželia sa zobrali na najsmutnejšom mieste na svete

Stanislav veril, že liečba pomohla. O štvrť roka ale prišla ďalšia rana, lekári mu museli oznámiť zlú správu. Nádory sa mu objavili v podpaží. Kolotoč zvaný liečba chemoterapiou a ožarovaní sa začala opäť. Po piatich mesiacoch prišla ďalšia komplikácia v podobe alergie na podávané lieky. Veľké bolesti hlavy a všetky nazbierané komplikácie ho prinútili navštíviť lekárku.

Výsledok kontroly boli štyri ložiská na pľúcach. "Lekárka mi oznámila, že sa to nedá liečiť, aby som si ešte užil deti. Premýšľal som cestou domov, ako to poviem žene. Hovorili sme o tom iba v ten deň. Správali sme sa ako by som bol zdravý," spomína na ťažké chvíle Stanislav. Okamžite začal konať, chcel po sebe zanechať všetko v poriadku. Opravené, hotové a bezproblémové. Vianoce neboli výnimkou a všetko pripravil tak, aby nič nechýbalo.

Zázraky existujú

To je jediné vysvetlenie pre tragicko vyzerajúci osud. Zrazu sa jeho stav zlepšil, sám si to nevie vysvetliť. Podľa jeho slov cítil, že sa nádor prestal šíriť, prestal jednoducho rásť. Na jeho žiadosť mu spravili CT vyšetrenie a výsledky určite šokovali každého, kto o jeho chorobe vedel. Rakovina jednoducho zmizla, snímok bol bez nálezu.

Predsedkyňa výboru Českej onkologickej spoločnosti JEP Jana Prausová odmieta v tomto prípade prirovnanie k zázraku. "Neoznačila by som to ako zázrak. Ide o spontánnu regresiu, povedzme pokračovanie efektu predošlej liečby, ktorá sa zo začiatku zdala neúčinná. Aj s tým sa občas stretávame," vyjadrila sa. Aj cez to všetko ale priznala, že Stanislavov psychický stav určite ovplyvnil jeho zdravotný stav. "Pokoj u Stanislava nastal, keď vedel, že všetko zariadil, zabezpečil rodinu, dokončil opravy, to určite veľmi pomohlo," dodala Prausová.

Stanislav sa stal veľkou inšpiráciou nie len pre pacientov ale aj lekárov. Muž skúšaný ťažkým osudom dostal druhú šancu a teraz chce, aby ju mal každý. Rozhodol sa pomáhať tým, ktorí to potrebujú. 

Viac o téme: ZdravieChorobaRakovinaZázrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu