Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovák vymyslel úžasnú vec: VIDEO Klávesnica, ktorá pomáha hendikepovaným ľuďom

Ľuboš Belavý pri klávesnici HandCubeKeys. Zobraziť galériu (2)
Ľuboš Belavý pri klávesnici HandCubeKeys. (Zdroj: archív ĽB)

BRATISLAVA – Klávesnica HandCubeKeys dokáže malé zázraky. Aspoň tak ju vnímajú ľudia, ktorí kvôli zdravotnému postihnutiu nemôžu ľahko pracovať s počítačom. Novinka na trhu je umným dielom slovenského vývojára Ľuboša Belavého.

„Klávesnica HandCubeKeys je špeciálna bezkontaktná programovateľná poschodová drevená klávesnica k počítaču pre ľudí s telesným, mentálnym a zrakovým postihnutím, pre žiakov so špecifickými vzdelávacími potrebami, ktorí majú problémy pri práci s klasickou klávesnicou,“ opísal novinku jej autor.

Vedci sľubujú zázraky, prelomová liečba už o desať rokov: Paralyzovaní ľudia budú opäť chodiť

Ako pre Topky vysvetlil Ľuboš Belavý, nad tým, ako pomôcť pracovať s počítačom ľuďom s telesným a iným hendikepom, uvažoval dlhé roky. Počas svojej 15-ročnej praxe analytika a programátora dostal zaujímavý nápad. Telesne postihnutí ľudia potrebujú väčšiu klávesnicu s väčšími písmenami, pretože niektorí z nich dobre nevidia. Rozhodol sa preto zhotoviť netradičnú veľkú poschodovú klávesnicu z dreva, ktorú najprv otestoval na dvoch príbuzných s telesným postihnutím. Tí si ju nevedia vynachváliť. Vývojár by chcel nový typ klávesnice darovať špeciálnym školám a uľahčiť tak život tým, ktorí ho od narodenia nemajú ľahký.

Slovák vymyslel úžasnú vec:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/handcubekeys)

Klávesnica je navrhnutá v štýle drevenej poschodovej konštrukcie, na ktorej sa nachádza 50 kusov drevených kociek s písmenami abecedy, číslicami, symbolmi, modifikačnými a aplikačnými klávesmi (e-mail, prehliadač) a k nim odpovedajúce obrázky. „Uchytené sú pomocou suchého zipsu, čo umožňuje rýchlo a ľahko zmeniť rozloženie kláves, a tak si vytvárať vlastné typy klávesníc,“ uvádza sa na Facebooku novinky.

„Každá kocka je programovateľná a do programov v počítači prenáša nielen písmená, ale aj obrázky a symboly. Klávesy (kocky) plnia svoju funkciu aj bez poschodovej konštrukcie, hravou formou rozvíjajú kreativitu a fantáziu detí, je možné ich použiť ako didaktickú pomôcku,“ dopĺňa Belavý. Klávesnicu možno ovládať nielen pomocou rúk, ale aj nôh, dlaní, lakťov, hlavy, brady či prstami s použitím snímača. Okrem toho je každá klávesnica polohovateľná  a modifikovateľná - na základe individuálnych požiadaviek sa dá doslova „ušiť“ človeku na mieru.

...

Viac o téme: HendikepKlávesnica HandCubeKeysĽuboš Belavý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu