Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zahraničné médiá píšu o bizarnej súťaži v Trenčíne: VIDEO Slováci sú v kopaní hrobov najlepší

Kopať hroby je drina. Zobraziť galériu (9)
Kopať hroby je drina. (Zdroj: SITA/AP)

TRENČÍN/LONDÝN - Súčasťou medzinárodnej výstavy pohrebných a kremačných služieb, ktorá sa koná v týchto dňoch v Trenčíne, bola aj netradičná súťaž vo výkope hrobov. Zúčastnili sa jej dvojčlenné tímy z krajín V4, ktoré museli splniť presne stanovené kritériá. Porota rozhodla, že tentokrát si víťazstvo odnesú bratia Skladanovci zo Slovenska. Ich úspech si všimli aj zahraničné médiá.

Dvojica zo Želiezoviec získala vo štvrtok titul najrýchlejších hrobárov v strednej Európe po tom, čo uspela v tvrdej konkurencii súperov z Poľska či Maďarska. Prihliadalo sa na čas výkopu, dodržanie predpísaných rozmerov (200x90x150cm), čas zasypania aj konečnú úpravu hrobového miesta.

Víťazi medzinárodnej súťaže vo výkope hrobov bratia Ladislav (vpravo) a Csaba (vľavo) Skladanovci.
Zobraziť galériu (9)
Víťazi medzinárodnej súťaže vo výkope hrobov bratia Ladislav (vpravo) a Csaba (vľavo) Skladanovci.  (Zdroj: TASR)

"Súťaž, ktorá je súčasťou medzinárodného veľtrhu pohrebníctva, pohrebných a kremačných služieb, hodnotila rýchlosť a presnosť tímov, bola určená na podporu pohrebného priemyslu a poskytnutie menej vážneho pohľadu na prácu hrobára," napísal britský denník The Guardian.

Správa o súťaži v britskom denníku The Guardian
Zobraziť galériu (9)
Správa o súťaži v britskom denníku The Guardian  (Zdroj: The Guardian)

Slovak funeral 2016

Christian Stríž, hovorca podujatia, oblečený ako smrtka, povedal: "Celá táto výstava je o zoskupení pohrebných firiem a ukázaní ľuďom, aká je ťažká práca hrobára. Väčšina slovenských cintorínov je taká preplnená a medzery medzi hrobmi také úzke, že musíme využívať ľudí namiesto strojov. Pracujú tvrdo, v daždi, v snehu."

Bratia Skladanovci
Zobraziť galériu (9)
Bratia Skladanovci  (Zdroj: TASR)

Víťazom súťaže sa stali bratia, ktorí pracujú pre pohrebníctvo v Kalnej nad Hronom. Ladislav Skladan (43) a Csaba Skladan (41) vykopali hrob podľa špecifikácie v 54. minúte a päťčlenná porota odsúhlasila, že bol najupravenejší.

Zahraničné médiá píšu o
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

"Som rád, že sme vyhrali, je to satisfakcia po 15 rokoch v tejto práci," povedal Csaba Skladan. "Musel som sa sústrediť na rýchlosť dnes, ale obvykle, keď je pekné počasie a môžem sa rozprávať s bratom, je to práca snov," dodal Ladislav.

Zahraničné médiá píšu o
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu