Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nebezpečné ochorenie na severe Čiech: Týmto vírusom sa môžete infikovať aj vy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Českí veterinári varovali pred možným nebezpečenstvom infekčného ochorenia tularémia prenosného i na ľudí na severozápade krajiny v okolí Litvínova.

V Růžodole, časti Litvínova, totiž poľovníci nedávno našli uhynutého zajaca, ktorý trpel spomínaným ochorením. Riaditeľ krajskej veterinárnej správy Petr Pilous podľa servera iDNES.cz varoval občanov, aby sa nedotýkali mŕtvych zajacov ani hlodavcov.

Tularémia, ktorú prenášajú komáre, blchy alebo kliešte, sa môže prejaviť u ľudí horúčkami, celkovou slabosťou, hnačkami či zväčšením lymfatických uzlín. U zvierat sú symptómami strata plachosti a malátnosť. Ročne registrujú v ČR asi 100 prípadov tejto diagnózy u ľudí, ktorí sa môžu infikovať manipuláciou s nakazenými zvieratami, ale napríklad aj vdýchnutím kontaminovaného exkrementu hlodavca. Osobitný pozor by si mali dať psíčkari, ktorí sa môžu nakaziť v prípade, že ich pes mal kontakt s nakazeným zvieraťom. Okolo miesta nálezu infikovaného zvieraťa bolo vytvorené ochranné pásmo, v ktorom tri mesiace platí zákaz odchytu zajacov.

Viac o téme: VírusOchorenieBlchyČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu