Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vynález britského študenta (22) dokáže zachrániť milióny životov: A nechce zaň žiadne peniaze!

Will ukazuje svoj vynález Zobraziť galériu (2)
Will ukazuje svoj vynález (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Dvadsaťdvaročný britský študent vynašiel mobilnú chladničku, ktorá by mohla zachrániť milióny životov po celom svete, najmä v rozvojových krajinách. A dokonca za to nič nechce, stačí mu dobrý pocit, že svojím vynálezom pomôže tým, ktorí to potrebujú. Bodaj by takých nezištných ľudí bolo viac.

Will Broadway chce tento svet urobiť lepším miestom na život a svojou trochou tým už aj prispel. Vytvoril prenosnú chladničku Isobar, ktorá dokáže uskladniť vakcíny počas ich prevozu pri ideálnej teplote. Za svoj vynález navyše nechce žiadne peniaze, pretože to robí jednoducho robí pre dobro ľudí. Cieľom jeho projektu je, aby pomohol ľuďom, ktorí to potrebujú, a preto ho ani nebude dávať patentovať. 

Vynález britského študenta (22)
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Obrovský objav, ktorý prinesie revolúciu v liečbe rakoviny: Zachráni milióny životov

"Každý deň pracujem a vymýšľam nové veci pre ľudí, ktorí majú všetko. Teraz chcem urobiť niečo pre ľudí, ktorí nemajú prakticky nič. Možnosť byť zaočkovaným by malo byť základné ľudské právo, preto ani Isobar nechcem dať patentovať, pretože nechcem obmedziť jej využívanie," vysvetlil absolvent priemyselného dizajnu a technológií na Loughborough University v rozhovore pre BBC. Isobar už dokonca vyhral cenu Jamesa Dysona, udeľovanú študentom za vytvorenie niečoho, čo pomôže vyriešiť nejaký problém. 

Vynález britského študenta (22)
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Will dostal nápad na prenosné chladiace zariadenie v roku 2012, keď navštívil juhovýchodnú Áziu. Podľa odhadov by Isobar mohol v budúcnosti zachrániť 1,5 až dva milióny ľudí ročne, väčšinou obyvateľov rozvojových krajín. Okrem vakcín sa v nej budú môcť prevážať aj orgány na transplantáciu či krv.

Viac o téme: Prenosná chladničkaIsobar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu