Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pri obede žene zabehol hamburger: Dôchodca (96) predviedol super ZÁKROK a zachránil jej život!

Dr. Henry Heimlich
Dr. Henry Heimlich (Zdroj: SITA)

CINCINNATI - Deväťdesiatšesťročný americký lekár Henry Heimlich v opatrovateľskom dome, kde teraz žije, vykonal na dusiacej sa spolubývajúcej svoj známy chvat na uvoľnenie dýchacích ciest. Americké médiá uviedli, že Heimlich použil chvat pomenovaný po sebe vôbec prvýkrát na skutočnú záchranu človeka, podľa BBC to bolo druhýkrát.

Heimlich pomohol dusiacej sa 87-ročnej žene, ktorej pri jedle zaskočil kúsok hamburgeru. K jej stolu síce pribehol personál, ale Heimlich ako jej spolustolovník už zaujal pozíciu na vykonanie chvatu, ktorý jej následne uvoľnil dýchacie cesty. 

"Už len fakt, že to môže urobiť 96-ročný muž, je pôsobivý," povedal o svojom otcovi a jeho chvate Phill Heimlich. Personál zo spomínaného domova pre seniorov uviedol, že bol pripravený žene pomôcť, ale neurobil tak, lebo bola v starostlivosti samotného Heimlicha. 
 
Heimlichov chvat vďaka zvýšeniu podbráničného tlaku umožňuje uvoľniť prekážky v dýchacích cestách, čo nespočetne veľa ľuďom už zachránilo život. Heimlich túto techniku ​​vyvinul v 70. rokoch. Prvýkrát ju vraj použil, keď mal asi 80 rokov. Vtedy v reštaurácii pomohol dusiacemu sa mužovi.

Viac o téme: Henry Heimlich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu