Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vladimír Valovič: Slovák, ktorý urobil dieru do filmového sveta. Ako žije držiteľ Oscara dnes?

Vladimír Valovič robí Slovákom vo svete len to najlepšie meno. Zobraziť galériu (6)
Vladimír Valovič robí Slovákom vo svete len to najlepšie meno. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Na Slovákov, ktorí sa vďaka svojmu talentu či vedomostiam presadili v zahraničí, by sme mali byť pyšní. Jedným z nich aj Vladimír Valovič, ktorý pred dvoma rokmi získal Oscara za svoju prácu na filme Gravity. O tom, ako vyzerá život 34-ročného Vlada teraz a či do jeho zbierky tento rok pribudne nejaká ďalšia legendárna soška, porozprával exkluzívne Topkám.

Otec dcérky, manžel a hrdý grafik, ktorý ma na svojom konte spoluprácu na svetoznámych filmových trhákoch ako sú Harry Potter, Piráti z Karibiku či Gravity, v posledných rokoch zažíva veľké zmeny, ako v súkromnom, tak aj v tom pracovnom živote. Žeby ďalšie dieťa na ceste? „Rodina sa nerozrástla, ale absolvovali sme veľký presun do Kanady, komplet celá rodina, takže minulý rok okrem toho, že som mal najťažší projekt v živote, tak sme riešili zabývanie.“

Vladimír Valovič s dcérou
Zobraziť galériu (6)
Vladimír Valovič s dcérou  (Zdroj: topky)

Na aký tvoj projekt sa teda môžeme tešiť? „Ja som v Novembri skončil The Finest Hours po 10 mesiacoch a teraz mám dva týždne do konca na Huntsmanovi. Robíme cca 80 hodín týždenne, ale to je skoro vždy na konci každého vačšieho projektu. Chystám sa snáď tento rok otvoriť online kurz pre Čechov a Slovákov, kde ich chcem naučiť všetko, čo viem. Ale to chvíľu potrvá,“ hovorí o svojich splnených snoch aj plánoch Vlado. K takémuto kurzu ho inšpirovali ľudia, z ktorými sa v minulom roku stretol.

Inšpiratívny prístup

Podarilo sa nám zohnať aj reakcie tých, ktorých svojimi skúsenosťami a prístupom rozhodne inšpiroval. „Vlada poznám už asi rok. Spoznali sme sa na jeho prvom VFX workshope v Prahe. Čo ma najviac prekvapilo nebol workshop, tak ako by to každý očakával, ale prístup, ktorým Vlado podáva informácie mladým ľudom. Nikdy som si nemyslel, že nadviažem kontakt s človekom, ktorý robí na filmoch pre klientov ako Disney, Warner Bros, Marvel a podobne. To si na ňom vážim najviac, lebo je to črta, ktorá chýba mnohým učiteľom,“ myslí si maturant Peter.

Fotografia zo spomínaného pražského workshopu
Zobraziť galériu (6)
Fotografia zo spomínaného pražského workshopu  (Zdroj: topky)

„Doteraz, keď si nie som v niečom istý alebo hľadám spätnú väzbu, viem, že sa môžem na neho obrátiť a i keď robí nadčasy a má toho veľa, vždy si nájde minútku, aby odpísal a vyjadril svoj názor a poradil. To z neho podľa mňa robí úspešného človeka s veľkým charakterom, ktorý je pre mladých ľudí vzorom. Vrátane mňa. Neviem sa dočkať kedy začne vyučovať VFX pre slovenskú a českú komunitu,“ skladá pred Vladovými schopnosťami a ochotou klobúk Peter. Nie je zďaleka jediný.

Obdiv kolegov

„Môj osobný názor na Vlada je, že vôbec ako jednotlivec v rámci Slovenska a Česka našiel tú odvahu sa do niečoho takéhoto pustiť, ako bol prvý informačný VFX workshop, čo nabudilo mnohých nielen poslucháčov kurzu. Následne vytvoril na FB stránku, kde nás každodenne motivuje svojimi príspevkami VFX k aktívnej komunikácii medzi sebou. Ľudí svetového kalibru vo svojom fachu a k tomu ešte s ľudskou tvárou je dnes skutočne málo,“ pochválil Vlada Mário, jeden z českých učiteľov.

„S Vladom som sa prvý krát stretol na jeho pražskom workshope minulý rok a veľmi sa mi tam páčilo. Dozvedel som sa o VFX priemysle veľa užitočných vecí, ktoré veľa ľudí z prvej ruky takto nepovie. Je to veľmi prívetivý človek, s ktorým sa skvele komunikuje. Potom sme sa minulé leto stretli ešte aj vo Vancouveri, kde si na mňa našiel čas, keď som tam dovolenkoval a ako jeden z najlepších zážitkov mám to, ako ma zoznámil so špičkovým VFX supervisorom Sethom Maurym a rozprával som sa s ním pri pive ako s dávnym známym,“ ospevuje svoju radosť vysokoškolák Adrian.

Vladimír Valovič: Slovák, ktorý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

Vlado sa však stretáva aj s početnou zahraničnou skupinou mladých ľudí, ktorí tiež túžia po takom úspechu, aký zažíva on sám. „Za seba môžem o Vladimírovi povedať, že je to čestný a úprimný človek, otvoril mi oči tým, že podal triezve a pravdivé informácie, vždy mi poradil a nasmeroval ma správnou cestou, čo je pre mňa ako samouka veľmi dôležité. Patrí mu veľké nevyčísliteľné ďakujem,“ napísal Thomas. Väčšina študentov oceňuje najmä jeho znalosti, pracovitosť, nadšenie, komunikatívnosť a ochotu podeliť sa o svoje skúsenosti, čím pomáha najmä mladým ľuďom plniť si sny.

Rešpekt nadriadených

To sú slová ľudí, ktorých skromný rodák z Handlovej inšpiroval, aby sa nevzdali a snažili sa dosiahnuť svoje ciele aj v oblasti, ktorá je plná konkurenčných bojov. My sme však pátrali aj po tom, ako sa na Vlada pozerajú jeho bývalí kolegovia či zamestnávatelia a ukázalo sa, že Slovensku robí vo svete naozaj výborné meno. Jonathan Fawkner, jeden z hlavných šéfov VFX v štúdiu Framestore (Gravity a Strážcovia Galaxie), nemá na Vlada iných slov, ako chválu.

Pán naľavo je executive producer z Walt Disney, uprostred stojí Seth Maury, VFX supervisor (The Finest Hours, Maleficent, Alice in Wonderland) a vpravo je Vladimír Valovič
Zobraziť galériu (6)
Pán naľavo je executive producer z Walt Disney, uprostred stojí Seth Maury, VFX supervisor (The Finest Hours, Maleficent, Alice in Wonderland) a vpravo je Vladimír Valovič  (Zdroj: topky)

„Nedávno som s Vladimírom Valovičom dokončil blízku spoluprácu na filme Strážcovia galaxie. Počas jeho tvorby ukázal, že vie vytvoriť stále ťažšie a zložitejšie zábery, čím preukázal svoje nadanie pre kompozíciu. Osobitne by som vyzdvihol jeho schopnosť zvýšiť hodnotu záberov, ktoré boli považované za kvalitne spracované, no on ešte dokázal rozumne využiť niektoré prvky a animácie tak, aby ich vylepšil, a to v každom zábere, na ktorom pracoval. Má tiež úžasnú schopnosť nájsť prípadné nedostatky, ktoré môžu ovplyvniť vierohodnosť scén. Veľmi rád by som s ním pracoval znovu,“ dal najavo svoj názor jeden z popredných mužov v oblasti vizuálnych efektov.

Toľko o tom, ako rodáka z Handlovej vnímajú vo svete, v ktorom jeho meno niečo znamená. Aký bude rok 2016 plný atraktívnych filmových premiér? „Po zaslúženej dovolenke v marci na Slovensku by som mal robiť Star Trek Beyond. Potom sú ďaľšie projekty otvorené, ale keďže rok 2017 je doslova nabitý filmami a komiksami, vôbec sa nebojím že by to nebola zaujímavá práca. Ďaľšie projekty však ešte prezradiť nemôžem.“

Vladimír Valovič s Oscarom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív Vladimíra Valoviča)

Viac o téme: FilmyGrafikOscarVladimír ValovičVFX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu