Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Chceš letieť do vesmíru? Táto súťaž pre Slovákov ťa tam môže dostať, stačí prekonať ostatných

Let do vesmíru láka veľa ľudí, Slováci teraz dostali jedinečnú možnosť splniť si sen. Zobraziť galériu (4)
Let do vesmíru láka veľa ľudí, Slováci teraz dostali jedinečnú možnosť splniť si sen. (Zdroj: repro SpacemanChampionship.com)

BRATISLAVA – Let do vesmíru je pre mnohých pozemšťanov jedným z najlákavejších zážitkov. Vyletieť do výšky viac ako 100 kilometrov nad zemský povrch sa však podarí len vyvoleným. Teraz však Slováci dostali jedinečnú šancu využiť ponúkanú príležitosť a splniť si svoj vesmírny sen. A to vďaka Spaceman Championship!

Spaceman Championship je súťaž v extrémnych podmienkach založená na testovaní mentálnych a fyzických schopností. Ak uspejete v kvalifikačných online testoch, zažijete dobrodružný pretek a astronautický výcvik. Len 10 percent najlepších kandidátov sa dostane do ďalšej etapy,“ píše sa na úvodnej stránke udalosti.

Spaceman Championship sa skladá zo štyroch kôl. Každý z kandidátov má na začiatku rovnakú šancu letieť do vesmíru. Je iba na ňom či ju využije. Čím viac kôl kandidát prejde, tým vyššia je jeho šanca letieť do vesmíru. Na začiatku je najdôležitejšie zaregistrovať sa na stránke spacemanchampionship.com, kde zatiaľ môžete zadať svoj email a očakávať v blízkej dobe ďalšie informácie. Oficiálny štart registrácie na súťaž je naplánovaný na 5.5.2016.

Chceš letieť do vesmíru?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro SpacemanChampionship.com)

Organizátori tohto projektu sľubujú skutočne jedinečný zážitok, jedinými požiadavkami na účastníkov sú vek nad 18 rokov a zdravotná spôsobilosť. Samotná súťaž však jednoduchá nebude.

Prvá globálna etapa má kapacitu 10 000 kandidátov. Začína sa interaktívnym online kolom plným zaujímavých testov reflexov, pamäte a leteckých hier. Po tomto kole sa bude pokračovať športovými disciplínami ako beh a plávanie, ktoré špeciálne pre Spaceman Championship nadizajnoval olympijský triatlonista Richard Varga. Na postupujúcich 10% najlepších kandidátov čakajú disciplíny na rotačnom trenažéri a pilotovanie dronov.

Chceš letieť do vesmíru?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro SpacemanChampionship.com)

Do tretej etapy sa dostane maximálne 100 kandidátov. O postup do finálneho kola sa popasujú kandidáti na prekážkovej dráhe, prejdú zdravotnou prehliadkou, leteckým aj vesmírnym simulátorom, ktorý sa pripravuje za asistencie profesionálnych pilotov a Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity. V prvom Bratislavskom ročníku je garantovaná cena pre víťaza tohto kola ZeroG parabolický let v hodnote 6 000 eur.

Do veľkého finále postupuje opäť iba 10% najlepších. Myslíte si, že ide o drsné sito uchádzačov? Áno, máte pravdu, kandidátov totiž v tomto kole už čaká takmer plnohodnotný astronautský výcvik, a to nezvládne každý! Finále je zložené z náročných potápačských disciplín, testovaní odolnosti na centrifúge s preťažením 7G, skoku s padákom a pilotovaním skutočného lietadla. Pokiaľ sa zaregistruje požadovaných 10 000 kandidátov, vítaza finále čaká titul Spaceman Champion a letenka do vesmíru v hodnote 150 000 dolárov, a to už naozaj stojí za to! 

Chceš letieť do vesmíru?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro SpacemanChampionship.com)
V rámci tohto letu zažije jeden šťastlivec vertikálnu akceleráciu, nadzvukovú rýchlosť, minúty beztiažového stavu, ako aj návratové preťaženie. Autorom tejto vízie je Róbert Vokál: „Vždy som sníval o ceste do vesmíru. V roku 2013 sa tento sen stal skutočnosťou. Prešiel som podobnou súťažou, v ktorej som sa presadil v tvrdej konkurencii z celého sveta a stal sa výhercom letu do vesmíru od spoločnosti XCOR Space Expeditions. Možnosť letieť do vesmíru by som teraz rád priblížil každému,“ priznal zakladateľ projektu.

Registráciu organizátori spustia 5. mája 2016 o 18:00 na stránke SpacemanChampionship.com, takže tých, ktorých súťaž Spaceman Championship zaujala, majú teraz 70 dní, kým sa spustí registrácia. Prvá cena za to rozhodne stojí!

Viac o téme: Súťaž Spaceman ChampionshipLetenka do vesmíru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu