Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Stvoriteľka najznámejšieho kúzelníka má svoju cenu: TOTO vydražili za neuveriteľnú kopu peňazí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

NEW YORK - Stoličku anglickej spisovateľky J. K. Rowling, sediac na ktorej napísala prvé dva diely úspešnej knižnej série o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, vydražili za 394-tisíc dolárov (v prepočte takmer 348-tisíc eur).

Aukcia sa uskutočnila v stredu v New Yorku, pričom kus nábytku, na ktorom sa nachádzajú tiež rôzne myšlienky, heslá a podpis 50-ročnej autorky, kúpil spolu s originálnym sprievodným listom neznámy zberateľ. Predajca Gerald Gray, ktorý stoličku vlastnil od roku 2009, mieni poskytnúť časť zisku spisovateľkinej charitatívnej organizácii. "Plánujem venovať desať percent charitatívnej organizácii Lumos, pretože tak to chcela aj ona," uviedol na podujatí. Rodáčka z mesta Yate totiž vydražila stoličku na dobročinné účely ešte v roku 2002.

Stvoriteľka najznámejšieho kúzelníka má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

J. K. Rowling je jednou z najznámejších a najúspešnejších autoriek súčasnosti. Slobodnú matku žijúcu zo sociálnej podpory preslávila séria kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá sa stala vôbec najlepšie predávajúcou sa knižnou sériou. Odštartovala v roku 1997 knihou Harry Potter a Kameň mudrcov a na celom svete sa z nej predalo viac než 450 miliónov výtlačkov, čím sa z Rowling stala multimilionárka.

Stvoriteľka najznámejšieho kúzelníka má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V roku 2010 ju redaktori najvýznamnejších britských magazínov vyhlásili za najvplyvnejšiu Britku. Na základe príbehov o Harrym Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých mladého čarodejníka bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe.

Rowling na motívy pôvodného príbehu napísala aj dielo Fantastické zvery a ich výskyt, pričom v súčasnosti vzniká trojdielna filmová adaptácia tohto počinu. Pre dospelých napísala román Prázdne miesto (2012) a pod pseudonymom Robert Galbraith vydala romány Volanie kukučky a Hodvábnik (2014), ktoré vyšli aj v slovenskom preklade. Tretiu knihu zo série pod názvom Career of Evil vydala 20. októbra minulého roka, pričom slovenský preklad s názvom V službách zla by mal na Slovensku vyjsť 2. mája.

Viac o téme: Harry PotterJ. K. Rowling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu