Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Je to lepšie, ako sme si mysleli: Každý z nás má pre seba až 420 stromov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW HAVEN - Na svete rastú asi tri bilióny stromov. Vyplýva to z výpočtov, ktoré vykonali vedci z americkej univerzity v Yale. Stromov je tak zhruba osemkrát viac, než sa doteraz odhadovalo. Od počiatku ľudskej civilizácie sa vraj ale počet stromov na planéte znížil až o polovicu.

"Stromy patria k najvýznamnejším organizmom na Zemi, a napriek tomu ešte len začíname rozumieť pravidlám ich globálneho rozšírenia," uviedol spoluautor štúdie uverejnenej v prestížnom časopise The Nature Thomas Crowther. Informácie o počte stromov sú podľa neho dôležité, okrem iného, aj pre výskum klimatických zmien či ochranu biodiverzity.

Podľa aktuálnych odhadov vytvorených na základe satelitných snímok, počítačových výpočtov, ale predovšetkým pozorovaním priamo v teréne, majú najväčšiu plochu lesy v tropických oblastiach, v ktorých rastie asi 43 percent všetkých stromov na svete. Najhustejšiu sú však lesy v subarktických regiónoch na severe Ruska, Škandinávie a severnej Ameriky.

Na každého človeka podľa štúdie pripadá asi 420 stromov. Pod ľudskými rukami ale zároveň ročne asi 15 miliárd stromov padne. Asi päť miliárd ročne ich ľudia znova zasadia.

Viac o téme: Enviromentálne prostrediePočet stromovVedecká štúdia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu