Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ďalší úspešný Slovák: Christopherov (16) šachový talent láme majstrovské rekordy

Christopher Repka
Christopher Repka (Zdroj: VV SŠZ)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Doslova famóznym výkonom udivuje hra iba 16-ročného Christophera Repku na práve prebiehajúcich Majstrovstvách Slovenska mužov. Po dvoch tretinách turnaja a celkovom skóre 4,5 bodu zo 6 vedie s polbodovým náskokom tabuľku 10-členného uzavretého turnaja.

Majstrovstvá Slovenska mužov v šachu prebiehajú v Banskej Štiavnici od 4. do 12. júla za veľmajstrov a 3 medzinárodných majstrov. Kvalitu súťaže potvrdzuje aj účasť prvých dvoch hráčov slovenskej špičky, a to veľmajstra Markoša, ktorý je 253. hráčom svetového rebríčka a veľmajstra Michalíka. 
 
Christopher Repka je hráčom ŠK Angelus Stará Ľubovňa, ktorý je aktuálnym víťazom Extraligy a svoje šachové prednosti istotne čerpá aj po svojej matke Eve Repkovej. Tá sa v roku 1993 stala 
Vicemajsterkou Sveta v šachu dievčat do 18 rokov.
 
Christopher už aj v minulom roku dokázal nečakane získať bronzovú medailu na rovnakom šampionáte. Tentokrát má však zrejme zálusk o titul najvyšší. Do konca podujatia zostáva odohrať ešte tri náročné kolá, v ktorých sa Christopher postaví aj proti úradujúcej jednotke Jánovi Markošovi.
 
Okrem hlavného turnaja prebieha v Banskej Štiavnici aj otvorený B-turnaj, ktorého sa zúčastňuje 92 hráčov z piatich krajín Európy.

Šach je hra, ktorá spája rôzne generácie

Napriek tomu, že šach je hra, ktorá spája ľudí naprieč generáciami a aj na športových podujatiach sa z času na čas vyskytnú prípady, kedy je rozdiel medzi hráčmi dokonca aj viac ako 70 rokov. Svetový trend v ňom dnes však častokrát udávajú dvadsiatnici, či tridsiatnici. 
 
Napriek tomu je významný úspech takéhoto charakteru v tak mladom veku nie často vídaným javom a svedčí o veľkom potenciále hráča do budúcnosti pre slovenskú reprezentáciu. V novodobej slovenskej histórii drží rekord najmladšieho víťaza Majstrovstiev Slovenska mužov práve spomínaný Ján Markoš. Tomu sa v roku 2000 podarilo získať majstrovský titul už ako 15-ročnému. 
 
Christopher Repka je v súčasnosti 43. hráčom svetového rebríčka chlapcov do 18 rokov. Na Slovensku sa šachu venuje približne 3.800 aktívnych hráčov a viac ako 8.300 evidovaných členov Slovenského šachového zväzu.
Viac o téme: ŠachChristopher Repka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu