Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prevratná správa z Kuby: Obrovský úspech v boji proti HIV pri matke a dieťati!

Svetová zdravotnícka organizácia oznámila svetu dobrú správu. Zobraziť galériu (5)
Svetová zdravotnícka organizácia oznámila svetu dobrú správu. (Zdroj: SITA)

HAVANA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oficiálne vyhlásila Kubu za prvú krajinu sveta, ktorej sa podarilo vykoreniť prenášanie vírusu HIV a syfilisu z matky na dieťa. Svetová organizácia dáva úspech do súvislosti s prístupom všetkých obyvateľov k zdravotnej starostlivosti, krajinu tak dáva za príklad celému svetu!

"Vykorenenie prenosu vírusu je jedným z najväčších výdobytkov verejného zdravotníctva," vyhlásila generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová. "Je to významné víťazstvo v našom dlhom boji proti vírusu ľudskej imunitnej nedostatočnosti (HIV) a sexuálne prenosných infekcií a ide o dôležitý krok smerom k cieľu, ktorým je generácia bez AIDS," dodala Chanová vo vyhlásení.

Svetová zdravotnícka organizácia oznámila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Úspech Kuby ukazuje, že všeobecný prístup k lekárskej starostlivosti je možný, a že je kľúčom k úspechu v boji proti takým veľkým výzvam, akou je AIDS, doplnila Chanovú na tlačovej konferencii riaditeľka Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO) Carissa Etienneová. 

Tento úspech prišiel po dlhodobej iniciatíve WHO, ktorá začala ešte v roku 2010. Išlo najmä o podporu prístupu k prenatálnej starostlivosti, HIV testovaniu a testovaniu ďalších pohlavne prenosných chorôb u žien a detí, ako aj hľadanie alternatív k dojčeniu (nakoľko HIV môže byť odovzdané prostredníctvom telesných tekutín).

Svetová zdravotnícka organizácia oznámila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa riaditeľa Programu OSN pre boj proti HIV a AIDS (UNAIDS), Michela Sidibého, je odstránenie prenosu HIV z matky na dieťa "dôkazom, že je možné ukončiť pandémiu AIDS a my predpokladáme, že Kuba je prvou z mnohých krajín, ktorá dosiahne zastavenie tejto epidémie medzi deťmi"

Výskum a iniciatíva ukázali, že podávanie protivírusových liekov matkám výrazne znížilo riziko prenosu HIV na dieťa. Aj keď stále existuje niekoľko prípadov, kedy došlo k prenosu, počet nakazených novorodencov na Kube bol v posledných rokoch dostatočne nízky na to, aby WHO pustili do sveta tieto skvelé správy. V roku 2013 sa narodili s vírusom HIV len dve deti a ďalšie tri deti sa narodili so syfilisom.

Svetová zdravotnícka organizácia oznámila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa WHO vo svete každý rok otehotnie približne 1,4 milióna žien nakazených HIV, väčšinou v rozvojových krajinách a najmä v subsaharskej Afrike. Bez liečenia antiretroverotikami je u nich pravdepodobnosť 15 až 45 percent, že počas tehotenstva, pri pôrode alebo pri kojení, nakazia aj svoje deti, ako uvádza webstránka aplus.com.

Počet detí, ktoré sa narodili HIV pozitívne, celkovo klesol z 400-tisíc v roku 2009 na 240-tisíc v roku 2013. Podľa WHO je však potrebné zdvojnásobiť úsilie v boji proti AIDS, ak sa má dosiahnuť aktuálny cieľ, ktorým je zníženie počtu novorodencov nakazených HIV pod 40-tisíc ročne.

Svetová zdravotnícka organizácia oznámila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: SyfilisHIVAIDSSvetová zdravotnícka organizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu