Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Britská polícia zachránila vykorisťovaných chudákov: Slovákov zotročovali iní Slováci!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Thinstock)

LONDÝN/BRATISLAVA - Slovenská polícia už dlhší čas získavala informácie o vykorisťovaní Slovákov v zahraničí. Po zabezpečení relevantných dôkazov sa obrátila na kolegov vo Veľkej Británii a spoločne zrealizovali akciu na zadržanie páchateľov a vyslobodenie obetí. Začiatkom tohto týždňa britská Národná kriminálna agentúra zadržala na základe informácií od slovenskej polície 49 ročného Slováka, podozrivého z obchodovania s ľuďmi. Išlo o pracovné vykorisťovanie.

Caroline Youngová, námestníčka riaditeľa Úradu pre odhaľovanie organizovaného zločinu vo veľkej Británii po akcii uviedla: „Dnešná akcia upriamuje pozornosť na úzku spoluprácu medzi Národnou kriminálnou agentúrou, lokálnymi policajnými silami, organizáciou združujúcou zamestnávateľov, regionálnymi zložkami kriminálnej sekcie a ostatnými britskými partnermi, ako aj medzinárodnými partnermi, Europolom a Slovenskou políciou, ktorá viedla k vyšetrovaniu vykorisťovania, obchodovania s ľuďmi a ich zavlečením do cudziny“.


Prečítajte si aj Británia hlási zásah proti slovenskému gangu: Štyroch novodobých otrokárov vytiahli z postele!


Spoločnej akcie v zahraničí sa priamo zúčastnili aj policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii. Bola realizovaná na podnet Úradu hraničnej a cudzineckej polície spolu so slovenskou policajnou pridelenkyňou v Londýne a Europolom a k jej úspechu nepochybne prispeli britské organizácie a policajné zložky.

Tie následne zadržali ďalších 24 podozrivých Slovákov a identifikovali viac ako 50 obetí zo Slovenska, ktorým už bola poskytnutá pomoc. Podozriví sú prevažne zo západného Slovenska zo Serede, Galanty, Nitry, Zlatých Moraviec a okolia. Obete pochádzajú zo sociálne slabších skupín, ktoré sa dali zlákať vidinou zárobku na prácu vo Veľkej Británii. Namiesto toho ich však čakala práca v zlých podmienkach bez zárobku, fyzické týranie a prišli aj o doklady. Podľa zistení polície na nich navyše otrokári poberali aj rôzne výhody od štátu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: northumbria.police.uk)

Slovenská polícia bude aj naďalej veľmi intenzívne pracovať na odhaľovaní a vyšetrovaní tejto trestnej činnosti, za účelom eliminácie čo najväčšieho počtu organizovaných skupín. Existuje predpoklad, že obetí otrockej práce je viac. „Využijeme všetky dostupné prostriedky, aby nedochádzalo k takémuto masívnemu porušovaniu ľudských práv. Zároveň upozorňujeme záujemcov o prácu v zahraničí, aby boli pri podobných pracovných ponukách obozretní, aby sa tiež nestali obeťou pracovného vykorisťovania, hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu