Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vo víne je pravda a teraz už aj nádej: Dokáže pomôcť obéznym!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Takmer každý odborník na výživu a zdravý životný štýl vám povie, že ak chcete schudnúť, musíte primárne vysadiť alkohol. Ako sa však ukázalo v najnovších výskumoch, nie je to tak úplne pravda. Červené víno či hroznový džús vám dokonca môžu pomôcť spaľovať tuk!

Štúdia trojice amerických univerzít zrejme otrasie svetom zdravej výživy. Pitie vína alebo červenej hroznovej šťavy, dôležité je poznamenať, že s mierou, je užitočné pre obéznych ľudí najmä s poruchou metabolizmu. Vedci skúmali účinky štyroch látok extrahovaných z muscadine odrody červeného hrozna na v laboratóriu pestovanej pečeni a tukových bunkách.

Zistili, že rast tukových buniek sa výrazne spomalil, rovnako aj rýchlosť tvorby nových tukových buniek. Červené víno a hroznová šťava dokonca posilnili metabolizmus mastných kyselín v pečeňových bunkách. Ako však varuje jeden z autorov štúdie Neil Shay, biochemik a molekulárny biológ z Univerzity v Oregone, tieto „zázračné“ moky by sa mali konzumovať s mierou.

Nejde zároveň o náhradu chudnutia, prírodný antioxidant kyselina elagová, ktorá sa nachádza aj v inom ovocí a zelenine, len pomáha spaľovať tuky v pečeni u ľudí s nadváhou. „Ak by sme mohli vyvinúť stratégiu redukcie nahromadeného tuku v pečeni pomocou bežných potravín ako je hrozno, bola by to skvelá správa,“ dodáva optimisticky Shay, ktorý už v minulosti dosiahol pozitívne výsledky s použitím odrody Pinot Noir pri obéznych myšiach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu