Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Bratislavská nemocnica získala unikátny prístroj: Bábätkám zistia žltačku bezbolestne

Trojdňovej Michaelke zisťuje hlavná sestra hladinu bilirubínu v krvi Zobraziť galériu (5)
Trojdňovej Michaelke zisťuje hlavná sestra hladinu bilirubínu v krvi (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Dobrá správa pre mamičky a ich novorodeniatka. Detičkám, ktoré sa narodia v bratislavskej nemocnici na Kramároch, budú už hladinu bilirubínu v krvi zisťovať úplne bezbolestne. Novorodenecké oddelenie v Nemocnici akad. L. Dérera je totiž vybavené najmodernejším prístrojom, ktorý funguje už po priložení na kožu novorodeniatok. Lekári tak jednoducho, neinvazívnou formou, dokážu zistiť, či dieťatko trpí novorodeneckou žltačkou alebo nie.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava sa narodí ročne takmer 8 tisíc detičiek, z toho približne 2,5 tisíc v nemocnici na Kramároch. K úkonom lekárov počas prvých dní života novorodeniatok je okrem iného sledovať aj hladinu bilirubínu v krvi. Ide o to, aby sa odhalila prípadná novorodenecká žltačka. V snahe zabezpečiť drobčekom lepšiu zdravotnú starostlivosť sa podarilo Novorodenecké oddelenie v Nemocnici akad. L. Dérera vybaviť unikátnym prístrojom transkutánnym bilirubínometrom.

Zdravotná sestra zisťuje Michaelke hladinu bilirubínu v krvi
Zobraziť galériu (5)
Zdravotná sestra zisťuje Michaelke hladinu bilirubínu v krvi  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Je to malý moderný prístroj, ktorý zistí hladinu bilirubínu v krvi priložením na kožu, bez akýchkoľvek vpichov, či odberov krvi detičiek. „Odber krvi spôsobuje novorodencom zbytočnú bolesť. Dlho sme si preto želali mať prístroj, ktorý odhalí žltačku bez vpichu, len naskenovaním kože. Naši najmenší pacienti si takýto bezbolestný prístup zaslúžia,“ povedala primárka Novorodeneckého oddelenia v Nemocnici akad. L. Dérera Jana Čajková. Z nového prístroja neskrývala úprimnú radosť. Podľa jej slov, vďaka patrí najmä riaditeľovi nemocnice, ktorý splnil svoj sľub a potrebný prístroj zabezpečil.

Primárka novorodeneckého oddelneia v nemocnici na Kramároch ďakuje riaditeľovi UNB Miroslavovi Bdžochovi
Zobraziť galériu (5)
Primárka novorodeneckého oddelneia v nemocnici na Kramároch ďakuje riaditeľovi UNB Miroslavovi Bdžochovi  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

„Som veľmi rád, že sa nám podarilo naplniť víziu pani primárky Čajkovej, ako by sa dalo pomôcť našim novorodencom. Povedala mi, že krásne by bolo, keby sme mohli v tej každodennej práci zmenšiť utrpenie našich najmenších. Naplniť tento cieľ nám pomohli zástupcovia spoločnosti. Rozhodli sa, že podporia túto myšlienku venovaním prístroja, ktorý je síce na pohľad malý, ale z hľadiska práce veľmi, veľmi významný,“ povedal riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslav Bdžoch.  

Hlavná sestra zisťuje Filipkovi unikátnym prístrojom hladinu bilirubínu v krvi.
Zobraziť galériu (5)
Hlavná sestra zisťuje Filipkovi unikátnym prístrojom hladinu bilirubínu v krvi.  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Jednoduchým a jemným priložením prístroja na hlavičku a hrudník detičiek zdravotné sestry rýchlo zistia hladinu bilirubínu v krvi. Lekár potom podľa nameraných údajov vyhodnotí, či drobček má alebo nemá žltačku. „Je to úžasné, lebo hlavne treba brať do úvahy, aby sa dieťatko cítilo dobre, aby sme mu nespôsobovali bolesť, aby sme k nemu pristupovali citlivo. Myslím si, že tento prístroj je úžasný,“ dodala hlavná sestra novorodeneckého oddelenia Beáta Gálisová.

Bratislavská nemocnica získala unikátny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Obdobným spôsobom sa plánuje dovybaviť Novorodenecké oddelenie v Nemocnici Ružinov moderným inkubátorom a infúznym dávkovačom. „Sme radi, že v situácii, keď je v zdravotníctve všeobecne nedostatok zdrojov, môžeme aj takýmto spôsobom vylepšovať starostlivosť o našich pacientov,“ dodal riaditeľ nemocnice.

Prístroj v hodnote 5 000 eur získala nemocnica vďaka benefičnému Medickému plesu, ktorý bol ešte vo februári. Organizovanie takýchto podujatí je bez akéhokoľvek finančného zaťaženia nemocnice.  

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu