Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Letuška Petra pomáha krajine šejkov: V Emirátoch zakladá prvý útulok pre túlavé psy!

Petra Petríková na titulke internetového portálu Zobraziť galériu (7)
Petra Petríková na titulke internetového portálu (Zdroj: FB)

DUBAJ - Slovenka, ktorá pracuje ako letuška pre dubajské aerolínie, sa rozhodla založiť prvý psí útulok v Umm Al Quwain, čo je jeden zo siedmich suverénnych emirátov, nachádzajúci sa na severe SAE. Petre Petríkovej sa podarilo nájsť vhodné miesto, problémom sú však peniaze, ktoré potrebuje na zaplatenie prenájmu. Starostlivosti o opustené zvieratá sa venuje už štyri roky a za ten čas pomohla približne 60 jedincom. Jej snahu oceňujú aj médiá.

Petríková na účely útulku vybrala deväťizbovú vilu. Ročné nájomné však činí 60-tisíc dirhamov, čo je v prepočte asi 11 900 eur. Zábezpeku v hodne 6-tisíc dirhamov sa jej už podarilo splatiť, prvé nájomné vo výške 20-tisíc dirhamov však musí zložiť do konca mesiaca.

Vášeň Slovenky pre záchranu zvierat bez domova sa začala v roku 2010, keď začula o opustených šteniatkach v Umm Al Quwain . "Keď som tam prišla s jedlom a vodou, ukázalo sa, že ide o veľkú skupinu psov. Bola som dojatá ich situáciou. Odvtedy som to miesto navštevovala takmer denne," povedala Petríková pre portál gulfnews.com.

Za ostatné štyri roky sa jej podarilo relokovať minimálne 60 psov a denne sa stará o potravu pre ďalších. Jej stránka na Facebooku s názvom SOS Emirates Dog, ktorá má viac ako 2000 priaznivcov, je jedným zo spôsobov, ako šíri povedomie o opustených zvieratách.

Petra sa najprv o všetko starala sama, teraz však má už dvoch dobrovoľníkov, ktorí jej pomáhajú. Slovenka sa pochválila aj tým, že jednej z opustených sučiek menom Mama, zachránenej z rekreačnej oblasti Barracuda, našla nový domov v Česku. "Viac ako rok som chodila kŕmiť niekoľko psov a Mama bola jedným z nich. Žila tam spolu s ostatnými, ale všetci neskôr zomreli. Zachránila som Mamu a našla jej nový domov," opísala svoj úspech.

Mama odlieta do svojho nového domova.
Zobraziť galériu (7)
Mama odlieta do svojho nového domova.  (Zdroj: FB)

Podľa Petry práve nedostatok povedomia môže za to, že veľa opustených alebo zranených psíkov má len malú alebo dokonca žiadnu nádej na prežitie. O život tak po operácii prišiel aj čistokrvný saluki trafený 50 brokmi, či podvyživené šteňa, ktoré zachránili z prázdneho domu a zahynulo na ceste k veterinárovi.

Petrino úsilie podporuje aj Svetová organizácia na ochranu zvierat (WSPA), ktorá napísala orgánom v Umm Al Quwain a požiadala ich o stretnutie v snahe nájsť humánne riešenie pre túlavé zvieratá. WSPA už spolupracuje aj s úradmi v Dubaj i Abu Dhabi, Al Ain a Ras Al Khaimah.

Alistair Findlay, programový manažér WSPA pre Blízky východ uviedol, že organizácia si kladie za cieľ zlepšiť životy zvierat v celých Spojených arabských emirátoch a na Strednom východe.

Aj títo psíci potrebovali pomoc

Letuška Petra pomáha krajine
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB)

Letuška Petra pomáha krajine
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB)

Letuška Petra pomáha krajine
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB)

Letuška Petra pomáha krajine
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB)

Letuška Petra pomáha krajine
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu