Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čin, ktorý si zaslúži obdiv: Detičky pomáhajú zachraňovať slovenský útulok

Kalendár vznikol pre dobrú vec Zobraziť galériu (3)
Kalendár vznikol pre dobrú vec (Zdroj: utulokziar.sk)

ŽIAR NAD HRONOM - Každý rok končí v slovenských útulkoch z rôznych dôvodov až príliš veľa psíkov. Toto číslo býva najvyššie práve po Vianociach, keď sa zvieratá stávajú nechcenými darčekmi. Jedno zariadenie vymyslelo spôsob, ako im pomôcť. Do šľachetného činu sa navyše zapojili aj deti.

Pes nie je vec, hoci sa k nim tak ľudia mnohokrát správajú. Potom sa stáva, že končia opustené a v útulkoch. Tie na prevádzku potrebujú značný finančný obnos, ktorý sa zháňa len ťažko. Svoje o tom vie aj žiarsky útulok, ktorý na svoje fungovanie každý mesiac potrebuje 1000 až 1500 eur. Väčšina z peňazí ide na krmivo pre zhruba štyri desiatky psov a veterinára.

Potrebné financie sa zháňajú stále ťažšie a ťažšie. Útulku pravidelne okrem mesta pomáha aj občianske združenie Strážni anjeli. Nedávno jeho pracovníci dostali nápad, ako by sa dali peniažky ešte viac rozmnožiť. Nafotili kalendár, ktorého výťažok z predaja poputuje práve na účet žiarskeho útulku.

Čin, ktorý si zaslúži
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: utulokziar.sk)

Na fotkách sú vyobrazené deti a psíci, pre ktorých sa už medzitým našiel domov. "Chceli sme vyvrátiť zažitý názor o tom, že psíci z útulku sa nevedia udomácniť a mohli by byť pre deti nebezpečné. Na fotkách sú deti, ktorých rodiny majú adoptovaných psov alebo aktívne pomáhajú útulku," vysvetlila autorka ušľachtilej myšlienky Eva Vencelová webu žiar.dnes24.sk.

Čin, ktorý si zaslúži
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: utulokziar.sk)

Kalendár má okrem toho pomôcť spropagovať útulok. Mnohí miestni obyvatelia totiž doteraz netušia, že existuje. Viac informácií sa dozviete na webstránke útulku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu