Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hygienici sa vrhli na vianočné trhy: Čakali ich staré lokše aj nečakaný darček!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mimoriadnej kontrole hygienikov sa tento rok nevyhli ani veľmi obľúbené vianočné trhy, ktoré sa pravidelne konajú v takmer každom kúte Slovenska. Ku prekvapeniu všetkých, si predajcovia tento rok pre kontrolórov pripravili nečakaný vianočný darček v podobe dodržiavania zákonom stanovených pravidiel... až na malé výnimky.

Hygienici si posvietili ako na označovanie cukrárskych výrobkov, tak aj na manipuláciu, prípravu a podávanie obľúbených vianočných pokrmov. Celkovo vo všetkých krajoch, kde sa do polovice decembra konali tieto podujatia, skontrolovali spolu 278 zariadení, pričom nedostatky zistili len v 20 z nich, aj to nie závažné.

Išlo napríklad o lokše a sušené zmesi na prípravu nápojov po dobe spotreby aj jedlo skladované na zemi či medzi osobnými vecami. Hygienici predajcom vytýkali tiež znečistené stánky, opakované zmrazovanie nespotrebovaných mrazených polotovarov, skladovanie mrazenej kukurice bez mrazničky aj absenciu teplej tečúcej a studenej pitnej vody v stánkoch.

Najmenej nedostatkov zaznamenali kontrolóri v Bratislavskom kraji (1). V niektorých mestách dokonca nenašli žiadne, išlo o Banskú Bystricu, Prešov, Žilinu aj Bytču. Naopak najviac pochybení odhalili v Prešovskom a Trenčianskom kraji. Za nedostatky bolo pri kontrolách spolu uložených 22 blokových pokút v celkovej sume 964 eur, pričom bolo začaté jedno správne konanie vo veci uloženia pokuty, ktorej predpokladaná výška je 300 eur.

Hygienici sa vrhli na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Dalo by sa povedať, že tohtoročné kontroly vianočných trhov skončili relatívne dobre. Hygienici uznali, že neboli zistené žiadne závažné hygienické nedostatky a ich úroveň je vyhovujúca. "Vyhovujúca úroveň hygieny a technické zabezpečenie je výsledkom každoročne sa opakujúcich kontrol, ako aj spolupráce s organizátormi predmetných hromadných akcií – vianočných trhov, ktorí sú zo strany orgánov verejného zdravotníctva opakovane upozorňovaní na legislatívne požiadavky pri organizovaní hromadnýchakcií," informoval hlavný hygienik Ivan Rovný.

Hygienici sa vrhli na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu