Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Za robota Pinkieho získali študenti titul svetového šampióna

Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove
Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove (Zdroj: Facebook)

PREŠOV - Talent, tvorivosť, teoretická i praktická pripravenosť študentov Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej (SPŠE) v Prešove sú dnes známe doma i v zahraničí. Posledný z najvýraznejších úspechov je z pred necelých dvoch rokov, kedy žiaci školy svojim robotom Pinkiem zaujali porotu medzinárodnej robotickej súťaže.

Riaditeľ školy Slavomír Kožár vysvetlil, že kvalita absolventov sa dá priamo alebo nepriamo merať napríklad všeobecnou maturitnou skúškou, ktorá dokáže porovnávať žiakov na celom Slovensku, ale dôležité sú aj iné hodnotenia, školské súťaže a mimoškolská činnosť.

"Nechcem sa vracať ďaleko do histórie, kedy sa naši študenti vracali z československých, ale aj medzinárodných podujatí z významnými oceneniami. Niekoľko sme ich registrovali najmä vo fyzike a matematike. Musím s radosťou konštatovať, že kvalita a kreativita našich študentov dnes nie je o nič menšia," tvrdí riaditeľ školy, ktorý hrdo ukazuje na chodbách ocenenia získané ich študentmi.

Pripomenul, že v roku 2010 sa ich žiaci umiestnili na prvom mieste vo významnej európskej súťaži v elektronike. V posledných rokoch majú víťaza celoštátnej olympiády v anglickom jazyku. Na popredných miestach sa umiestnili v celoštátnych kolách Stredoškolskej odbornej činnosti a pravidelne sa študenti umiestňujú na prvých troch miestach v súťaži Zenit.

V roku 2008 sa na škole začali intenzívnejšie venovať konštruovaniu a programovaniu robotov. Prvé roky, kedy sa zapájali do kategórie futbal robotov, úspech neprinášali, ale v škole nepoľavili. V roku 2011 si vybrali ťažšiu cestu a skupina chlapcov pod vedením učiteľ Petra Vargovčíka zostrojila Pinkieho – robota tanečníka.

Prvý postup na vrcholné svetové podujatie Robo Cup a hneď získali dva tituly majstrov sveta. Porotu zaujala predovšetkým originalita konštrukcie, elektronika a choreografia, ktorú dokázali chlapci naprogramovať na hudbu skupina Pink Floyd.

"Schopnosti, trpezlivosť a zanietenie priniesli vytúžené víťazstvo. Dnes títo chlapci študujú na vysokých školách, ale máme nasledovníkov a tí nepochybne stavajú pred seba nové méty," tvrdí riaditeľ školy.

V učebni sú exempláre, ktoré chlapci z tejto školy prezentovali na významnom svetovom podujatí. V tomto roku trojica žiakov síce zo svetovej súťaže z Holandska titul šampiónov nepriniesla, ale za ich prácu odborná porota udelila špeciálnu cenu za elektroniku robota.

Člen tímu Maroš Bartko hovorí, že účasti na takomto podujatí predchádza veľa práce, sebazaprenie a veľmi málo spánku. Okrem toho sa treba učiť veľa nových vecí priamo počas práce. "V kategórii tanec robotov musí vedieť zaujať jednak tým ako vyzerá, mal by byť kreatívny, čo sa týka mechanického riešenia aj elektrického. Mal by vedieť robiť zaujímavé pohyby a zaujímavým spôsobom," vysvetlil Maroš.

Jeho kolega z tímu Radovan Sroka potvrdil, že dostať sa až na svetový šampionát stojí nemalé úsilie, čo treba samozrejme aj zladiť so štúdiom na tejto škole, ktoré mu vraj dáva dobrý základ.

"Hovorí sa, že štúdium je tu náročné, asi je to pravda, ale dá sa to zvládnuť. Podstatné je, ak to človeka baví, vtedy nie je problém. Počítače a programovanie ma zaujímali od detstva, chcel by som ísť na vysokú školu a potom sa ďalej venovať programovaniu," dodáva 19-ročný študent.

SPŠE má teda úspešných žiakov, na čom sa v prvom rade podieľajú učitelia. Škola sa dlhodobo umiestňuje na popredných miestach v slovenských ratingoch. Tento rok získala ocenenie Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory a o niekoľko dní si prevezme Cenu predsedu Prešovského samosprávneho kraja za rozvoj a kvalitu vzdelávania a reprezentáciu regiónu a Slovenska.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu