Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bratislavské pandy červené sa tešia z prírastku, návštevníkom ho však ukázať nechcú

Panda si potomka chráni Zobraziť galériu (4)
Panda si potomka chráni (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rodina pánd červených v bratislavskej Zoologickej záhrade (ZOO) sa teší z nového prírastku. Mláďa pandy sa narodilo 23. júna, zatiaľ však nemá meno. Známe ešte nie je ani pohlavie. Informovala riaditeľka bratislavskej ZOO Miroslava Šavelová. Matka sa o svoj prírastok vzorne stará, mláďa sa zatiaľ živí iba materským mliekom a celé dni prespí skryté pred zrakmi návštevníkov.

Matkou malej pandy je samica Coco z chorvátskej ZOO v Záhrebe a otcom je samec Pung z Belgického Parc Paradise Cambron. Samca Punga do bratislavskej ZOO priviezli v júli 2011 a v septembri toho istého roku k nemu pribudla aj samica Coco. Samicu po príchode chovatelia nechali v kontaktnej klietke a po pár dňoch od jej príchodu nechali dvierka otvorené, aby sa pandy zoznámili. Samec Pung sa však samice pri prvom stretnutí zľakol a niekoľko dní sa k nej správal odmerane, nakoniec však je šarmu podľahol. Dnes už obe pandy spávajú vedľa seba a prítomnosť toho druhého im neprekáža. 

Pandy červené pochádzajú z oblasti Himalájí a žijú v nadmorskej výške medzi 2 200 a 4 800 metrov nad morom. Pred nízkymi teplotami sa chránia hustým ochlpením tela a chvosta i izoláciou labiek, ktoré majú naspodku pokryté hustou srsťou. Bratislavská ZOO je prvá na Slovensku, ktorá pandy červené chová. Potravu dostávajú pandy každý deň, pochutnajú si na bambusoch, ovocí, zelenine ale i na kuracom mäse či rôznych druhoch hmyzu. Pandy červené možno poznať podľa červenej farby a páskovaného chvosta, na ktorom sa strieda 12 bielych a 12 červených pruhov. Typickým znakom pánd je biela maska na ich tvári, podľa ktorej sa dajú jedince rozoznať. Žijú samotárskym životom, samce so samica sa stretávajú v období ruje, kedy sa pária. Inak samica vychováva mláďatá sama. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu