Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Autistku (3) lieči umenie: Jej obrazy sa predávajú za tisíce

Irisine obrazy idú na dračku Zobraziť galériu (4)
Irisine obrazy idú na dračku (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Trojročná Iris Halmshawová ešte nevie písať, zato už maľuje, a to priam ako hotová profesionálka. Za jej obrazy ľudia ochotne platia nemalé sumy. Zvláštnosťou pritom je, že dievčinka je autistka a umenie využíva na upokojenie svojej ustráchanej duše.

Iris nie je ako ostatné deti. Nemá rada spoločnosť a vždy, keď sa ocitne medzi svojimi rovesníkmi, začne sa triasť. Dokonca ani hranie nepatrí medzi jej obľúbené činnosti. Zato maľovanie priam zbožňuje. Keď ju niečo rozruší, chytí štetec do ruky a hneď je pokojnejšia.

Autistku (3) lieči umenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Dievčatko maľuje najmä abstraktné obrazy, ktoré časom začalo aj predávať. Došlo k tomu pritom len náhodou. Mama Arabella zverejnila dcérkin prvý obraz na Facebooku a hneď sa jej ozvalo niekoľko ľudí, ktorí ho chceli kúpiť. Irisine diela sa predávajú rádovo za stovky libier, ale nedávno od nej jeden súkromný zberateľ kúpil dva obrazy, každý za 1500 libier (1730 eur). Výťažkom z predaja rodina financuje Irisinu terapiu a nejaké peniaze taktiež posiela rôznym nadáciám.

Malá Angličanka je maľovaním priam posadnutá. Nad plátnom dokáže stráviť celé hodiny. V novembri sa bude konať jej prvá výstava, kde si záujemcovia budú môcť kúpiť zvyšné obrazy.

Autistku (3) lieči umenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

"Odkedy maľuje, má lepšiu náladu. Zlepšila sa aj jej komunikácia, hovorí viac slov ako kedysi. Nevieme, dokedy ju to bude baviť, ale dúfame, že to ešte nejaký čas potrvá, lebo jej to prospieva," povedala Arabella denníku Daily Mail.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu