Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vianoce v parlamente: Výmena garnitúr priniesla stromček s červenou hviezdou!

So zmenou garnitúr prišla aj výmena stromčekov. (výzdoba v rokoch 2011 a 2012) Zobraziť galériu (4)
So zmenou garnitúr prišla aj výmena stromčekov. (výzdoba v rokoch 2011 a 2012) (Zdroj: Vladimír Labát)

BRATISLAVA – Sviatky pokoja a radosti prinášajú zmeny aj do parlamentu! Po celoročnom súboji poslancov sa pred Vianocami vo vestibule Národnej rady rozsvietil bohato vyzdobený vianočný stromček. A že je rozhodne iný ako ten predošlý, o tom niet pochýb.


Kým minulý rok Slovensku vládli pravicové strany, voňavý stromček získaný od Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov zdobili zlaté gule, mašličky a slamené srdcia.

Minuloročný vianočný stromček sa do vestibulu parlamentu takmer nezmestil.
Zobraziť galériu (4)
Minuloročný vianočný stromček sa do vestibulu parlamentu takmer nezmestil.  (Zdroj: Vladimír Labát)

S výmenou garnitúr však prišla okrem zmeny politiky aj výrazne zmenená vianočná výzdoba. Živý ihličnan vystriedal umelý. S kobercom a zlatistým zábradlím parlamentného vestibulu teraz ladia výrazne červené gule a zlaté mašličky.

Tento rok vianočný stromček sčervenel.
Zobraziť galériu (4)
Tento rok vianočný stromček sčervenel.  (Zdroj: Vladimír Labát)


Vianočná výzdoba nestála podľa šéfky tlačového odboru parlamentu Sone Pötheovej ani cent. „Boli použité staré ozdoby z minulých rokov, ktoré boli uskladnené,“ vysvetlila.

Medzi poslancami však vyvoláva zmiešané pocity červená hviezda na špičke stromčeka. Viacerým politikom totiž pripomína symbol komunizmu. Upozornil nás na to dokonca aj jeden z poslancov Smeru, ktorý však nechcel byť menovaný.

Červená hviezda na špičke stromčeka pripomína symbol komunizmu.
Zobraziť galériu (4)
Červená hviezda na špičke stromčeka pripomína symbol komunizmu.  (Zdroj: internet)

Kresťanskú symboliku stále zeleného stromu so sviečkami a červenými guľami je možné interpretovať rôzne. Zeleň bola už v predkresťanskej dobe znamením nádeje na nový život uprostred zimy a kresťanstvo túto symboliku preberá. Zároveň sa vianočný stromček stavia na počesť príchodu Spasiteľa, tak ako ho zelenými ratolesťami vítali v Jeruzaleme. Červené jabĺčka alebo gule zase symbolizujú biblický strom života, z ktorého jedli Adam a Eva, hoci to mali zakázané. Sviečky na stromčeku sú symbolom viery v Ježiša Krista ako Svetla sveta.
      
Šírenie vianočného stromčeka do celého sveta sa začalo hlavne po druhej svetovej vojne. Dnes sú už vianočné stromčeky samozrejmosťou aj v krajinách bez kresťanských tradícií, napríklad v Japonsku či v Indii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu