Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Takýto bol rok 2012: Nezabudnuteľné momenty pre Slovensko i tragédie vo svete

Rok 2012 bol z hľadiska domácich i medzinárodných udalostí veľmi rôznorodý Zobraziť galériu (13)
Rok 2012 bol z hľadiska domácich i medzinárodných udalostí veľmi rôznorodý (Zdroj: sita, archív)

BRATISLAVA - Práve končiaci sa rok 2012 bol bohatým na udalosti najrôznejšieho charakteru. Zažili sme množstvo krásnych, ale i veľmi smutných momentov, ktoré sa navždy zapíšu do histórie. Tu je prehľad toho, čo plnilo stránky novín i obrazovky televízií.

JANUÁR:

1. - Dánsko sa ujalo predsedníctva Európskej únie.

- V Maďarsku vstúpila do platnosti nová ústava, ktorá otvára možnosť etnickým Maďarom žijúcim mimo Maďarska získať volebné právo a obmedzuje niektoré právomoci ústavného súdu.

26. - 22 členských krajín EÚ v Tokiu podpísalo medzinárodnú zmluvu ACTA na ochranu duševného vlastníctva, ktorá má okrem iného prispieť k aktívnejšiemu potláčaniu internetového pirátstva a falšovania. Žiadna z krajín však zmluvu neratifikovala a Európsky parlament ju 4. júla s konečnou platnosťou odmietol.

Proti zmluve ACTA protestovali tisícky ľudí po celom svete
Zobraziť galériu (13)
Proti zmluve ACTA protestovali tisícky ľudí po celom svete  (Zdroj: SITA)

FEBRUÁR:

6. - Veľká Británia oslavuje diamantové výročie (60 rokov) nástupu kráľovnej Alžbety II. na trón.

11. - Slávna americká speváčka a herečka Whitney Houston zomrela. Vo veku 48 rokov sa utopila vo vani v hotelovej izbe v Beverly Hills.

Hviezdu filmu Osobný strážca pochovali 18. februára v rodnom Newarku
Zobraziť galériu (13)
Hviezdu filmu Osobný strážca pochovali 18. februára v rodnom Newarku

MAREC:

4. - Doterajší ruský premiér Vladimir Putin bol zvolený v prvom kole prezidentských volieb tretíkrát za ruského prezidenta. Získal podporu takmer 64 percent hlasov. Vo funkcii vystriedal terajšieho premiéra Dmitrija Medvedeva.

10. - Predčasné parlamentné voľby na Slovensku podľa očakávania jasne vyhrali opoziční sociálni demokrati Smer-SD. So ziskom viac ako 44 percent hlasov dosiahli pohodlnú väčšinu.

22. - Vo francúzskom meste Toulouse sa odohrala rukojemnícka dráma. Extrémista Mohamed Merah, ktorý zabil troch vojakov a štyroch Židov, bol po niekoľkohodinovom obliehaní pri policajnej akcii zabitý vo svojom byte.

Dom, v ktorom Merah držal niekoľko hodín rukojemníkov
Zobraziť galériu (13)
Dom, v ktorom Merah držal niekoľko hodín rukojemníkov

26. - Bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu Dominiqua Strauss-Kahna obvinili z napomáhania kupliarstva. Taktiež bol vyšetrovaný pre podozrenie zo znásilnenia, prokuratúra však toto obvinenie začiatkom októbra stiahla.

APRÍL:

4. - Slovenský prezident Ivan Gašparovič vymenoval novú vládu premiéra Roberta Fica.

Gašparovič vymenúva Fica za staronového predsedu vlády
Zobraziť galériu (13)
Gašparovič vymenúva Fica za staronového predsedu vlády  (Zdroj: SITA)

13. - Kim Čong-un sa oficiálne stal vodcom KĽDR. Bol vymenovaný za prvého predsedu Komisie národnej obrany, čo v Severnej Kórei znamená označenie pre hlavu štátu.

MÁJ:

6. - Prezidentské voľby vo Francúzsku vyhral socialista Francois Hollande s 51,7 percentami hlasov. Doterajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho vystriedal v úrade 15. mája.

16. - Pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu sa začal proces s niekdajším veliteľom bosnianskosrbskej armády Ratkom Mladičom. Je obvinený z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a z genocídy. Hrozí mu doživotný trest.

30. - Britský najvyšší súd potvrdil vydanie Juliana Assanga do Švédska. Spoluzakladateľa servera Wikileaks, ktorý zverejnil tajné dokumenty americkej armády a diplomacie, vyšetrujú pre podozrenie zo sexuálnych deliktov.

20. - Slovenskí hokejisti získali na Majstrovstvách sveta, ktoré sa konali vo Fínsku a Švédsku, vynikajúcu striebornú medailu.

Kapitán Zdeno Chára venoval striebro zosnulej hokejovej legende Pavlovi Demitrovi
Zobraziť galériu (13)
Kapitán Zdeno Chára venoval striebro zosnulej hokejovej legende Pavlovi Demitrovi  (Zdroj: SITA)

JÚN:

28. - Medzinárodný tribunál ICTY oslobodil bývalého vodcu bosnianskych Srbov Karadžiča od viny v jednom z dvoch bodov obžaloby týkajúcich sa genocídy. Karadžič tak čelí pred súdom v Haagu obžalobe z genocídy len v prípade masakry v Srebrenici, okrem toho je tiež obžalovaný z vojnových zločinov a zo zločinov proti ľudskosti.

Karadžič aj naďalej čelí obvineniu z viacerých zločinov
Zobraziť galériu (13)
Karadžič aj naďalej čelí obvineniu z viacerých zločinov

- Americký najvyšší súd podporil prelomovú zdravotnú reformu prezidenta Baracka Obamu vrátane sporného povinného zdravotného poistenia.

JÚL:

1. - Predsedníctva EÚ sa ujal Cyprus.
 
2. - Kosovo získalo úplnú nezávislosť. Medzinárodná riadiaca skupina pre tento najmladší štát Európy sa dohodla na tom, že ukončí nad krajinou dohľad.
 
4. - Vedci z Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) objavili subatomárnu časticu. Podľa nich by mohlo ísť o Higgsov bozón.
 
7. - V Líbyi sa konali prvé parlamentné voľby po zvrhnutí režimu vodcu Muammara Kaddáfího. Ich víťazom sa stala liberálna koalícia vedená niekdajším dočasným premiérom Mahmúdom Džibrílom.
 
17. - Zo svojho bytu v Paríži utiekol nacistický vojnový zločinec László Csatáry (97). O dva dni neskôr ho chytili v Budapešti a súd na neho uvalil domácu väzbu. V septembri Csatáryho kvôli podozreniu z podielov na vojnovom zločine začala vyšetrovať slovenská polícia.
 
18. - Pri atentáte na autobus s izraelskými turistami na letisku v bulharskom letovisku Burgas zahynuli traja ľudia a vyše dvadsať osôb utrpelo zranenia. Útok spáchal samovražedný atentátnik s cudzou štátnou príslušnosťou.
 
Atentát v bulharskom letovisku šokoval celú Európu
Zobraziť galériu (13)
Atentát v bulharskom letovisku šokoval celú Európu  (Zdroj: SITA)
 
27. - začali sa XXX. Letné olympijské hry v Londýne.
 
AUGUST:
 
6. - Vesmírna sonda Curiosity úspešne pristála na povrchu Marsu.
 
17. - Moskovský súd vymeral trom členkám ruskej punkovej formácie Pussy Riot dvojročný trest odňatia slobody za výtržníctvo, ktorého sa dopustili, keď v pravoslávnom chráme spievali pieseň zameranú proti prezidentovi Putinovi. Dve odsúdené, Nadeždu Tolokonnikovovú a Mariju Aljochinovú poslali v októbri do trestaneckých kolónií, kde si odpykávajú tresty. Tretia Jekaterina Samucevičová nakoniec dostala len dvojročnú podmienku.
 
24. - Nórskeho pravicového extrémistu Andersa Behring Breivika, ktorý minulý rok 22. júla v Nórsku zabil 77 ľudí, odsúdili v Osle na maximálny trest 21 rokov väzenia, ktorý môže byť opakovane predlžovaný až do jeho smrti.
Breivik sa zrejme z väzenia už nikdy nedostane
Zobraziť galériu (13)
Breivik sa zrejme z väzenia už nikdy nedostane  (Zdroj: SITA)
 
SEPTEMBER:
 
14. - V mnohých ázijských, európskych i afrických krajinách sa konali protesty proti americkému filmu Nevinnosť moslimov, ktorý znevažuje proroka Mohameda. Egyptský súd vyniesol 28. novembra rozsudky smrti nad siedmimi egyptskými Koptami v ich neprítomnosti za natočenie tohto filmu.
 
Demonštrácie proti filmu, ktorý zobrazuje Mohameda ako sukničkára a pedofila
Zobraziť galériu (13)
Demonštrácie proti filmu, ktorý zobrazuje Mohameda ako sukničkára a pedofila  (Zdroj: SITA)
 
OKTÓBER:
 
12. - Nobelovu cenu za mier pre rok 2012 získala Európska únia za šírenie mieru a demokracie v Európe a za jej dlhodobú úlohu pri zjednocovaní európskeho kontinentu.
 
14. - Rakúšan Felix Baumgartner (43) ako prvý človek prekonal voľným pádom zo stratosféry rýchlosť zvuku. Okrem toho vytvoril nový svetový rekord v najvyššom lete v balóne.
 
24. - Hurikán Sandy zabil v nasledujúcom týždni v Spojených štátoch, Kanade, Karibiku a na Bahamách dovedna viac ako dvesto ľudí a spôsobil materiálne škody vo výške viac ako 20 miliárd dolárov (15 miliárd eur).
 
Odstraňovanie škôd po superbúrke bude trvať roky
Zobraziť galériu (13)
Odstraňovanie škôd po superbúrke bude trvať roky  (Zdroj: SITA)
 
26. - Súd v talianskom Miláne udelil expremiérovi Silviovi Berlusconimu štvorročný trest odňatia slobody za daňové úniky v spoločnosti Mediaset, ktorú politik vlastní. Rozsudok je neprávoplatný.
 
NOVEMBER:
 
6. - Barack Obama bol znovuzvolený za amerického prezidenta. Vo voľbách, ktoré s napätím sledoval celý svet, porazil republikánskeho vyzývateľa Mitta Romneyho.
 
Obama sa teší z víťazstva v prezidentských voľbách
Zobraziť galériu (13)
Obama sa teší z víťazstva v prezidentských voľbách  (Zdroj: SITA)
 
7. - V Portoriku sa konalo referendum o tom, či sa má krajina pripojiť k Spojeným štátom. 54 percent voličov prejavilo vôľu, že sa chce stať 51. štátom USA. Takúto zmenu však najprv musí schváliť Kongres USA.
 
22. - Izrael a radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, po ôsmich dňoch vzájomného ostreľovania uzavreli dohodu o prímerí. Konflikt si vyžiadal vyše 150 mŕtvych na palestínskej a päť obetí na izraelskej strane.
 
Nepriatelia sa vzájomne ostreľovali viac ako týždeň
Zobraziť galériu (13)
Nepriatelia sa vzájomne ostreľovali viac ako týždeň  (Zdroj: SITA)

DECEMBER:

21. - Avizovaný koniec sveta sa nekonal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu