Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čakáreň

Čakáreň
Čakáreň

Nenaplnené rodičovstvo bola odjakživa citlivá téma. Mnohým dvojiciam sa nedarí splodiť dieťa, hoci po bábätku neuveriteľne túžia a robia pre to všetko. A keď nepomáha prirodzená cesta, niektorí siahajú po umelom oplodnení... a práve v jednom takom centre asistovanej reprodukcie sa začína nová kniha Denisy Fulmekovej s veľavravným názvom Čakáreň.

Kniha ponúka sondu do života dvoch párov, ktoré sa v centre asistovanej reprodukcie ocitnú v rovnakom čase. Fulmeková odvíja s detailnou znalosťou problematiky príbeh o napĺňaní odvekej ľudskej túžby za asistencie lekárov. Odkrýva dávne tajomstvá a majstrovsky vykresľuje situácie a pokĺznutia, ktoré môžu zásadne zmeniť osud žien a ich partnerov. „Pokúsila som sa čo najvernejšie stvárniť proces, ktorým prechádzajú ľudia v takýchto centrách,“ dodáva Denisa.

Životy týchto párov však nie sú ovplyvnené iba tým, čo zažijú v čakárni alebo v ordinácii lekára, ale mapuje aj ich pocity, problémy a celkom odlišné životné situácie. V príbehu nechýbajú obavy, nádeje, sklamania...všetko mimoriadne verne opísané. Za knihou je veľa času a energie, ktorú autorka vložila do štúdia problematiky. „Netušila som, koľko statočnosti, odhodlania a bojovnosti musia v sebe nazbierať mnohé páry a na druhej strane, aká môže byť spomínaná cesta vyčerpávajúca,“ vysvetľuje Denisa Fulmeková.

V knihe Čakáreň tak nájdete opis, ako umelé oplodnenie prežíva jedna mladšia a jedna o čosi staršia dvojica, pričom obidva páry sa nachádzajú v úplne iných životných i partnerských fázach. Jednoducho, v čakárni pred ordináciou sú si všetky páry rovné a nezáleží na tom, či máte drahé auto a honosný dom, či ste celebrita alebo nesmierne úspešný človek.

„Každý si so sebou prináša svoj individuálny ľudský príbeh, svoje sklamania, očakávania, napätie i veľkú nádej,“ hovorí Denisa. Asistovaná reprodukcia je v slovenskej próze neprebádané územie a dokonca i autorka bojovala na začiatku s istými obavami. Napokon však v nej zvíťazila chuť napísať o ďalšej stránke naplneného, ale aj nenaplneného rodičovstva. „Verím, že knižka zaujme nielen tých, ktorých okolnosti zaviedli do podobnej čakárne...“ uzatvára Denisa Fulmeková.

 

Prečítajte si úryvok z knihy „Čakáreň“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu