Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Cesta slávy

Cesta slávy
Cesta slávy

Niektorým ľuďom sa vďaka svojej činnosti podarí zapísať sa do učebníc histórie. Sir Francis Drake, kapitán Robert Scott, Charles Lindbergh, sir Edmund Hillary či Neil Armstrong. Na zoznam legiend by mal patriť aj George Mallory...ale to by sa iné meno z toho zoznamu muselo vyškrtnúť. Cesta slávy od jedného z najlepších svetových rozprávačov Jeffreyho Archera je vzrušujúcim príbehom o mužovi, ktorý dosiahol vrchol a predsa sa nestal slávnym.

Mallory ako vodca anglickej výpravy v roku 1922 doviedol expedíciu až pod Severné sedlo do výšky 8255 metrov, ale pri pokuse o výstup na vrchol došlo k tragédii. Zahynulo pri nej sedem šerpov. Výprava sa vrátila do Anglicka, kde sa jej dostalo po neúspechu tvrdej kritiky. Mallory sa však k Everestu vrátil ešte raz. Posledný pokus o zdolanie hory urobil v roku 1924 so Sandym Irwinom, ale obaja zmizli na svahoch obrovskej hory. Naposledy oboch mužov videl ďalekohľadom člen expedície Noel Odell, ako stúpajú k vrcholu...Malloryho telo objavili až v roku 1999 vo výške 8155 metrov.

Dodnes nie je isté, či Mallory stál na vrchole Mount Everestu, hoci sa väčšina horolezcov zhoduje, že s vtedajším vybavením to možné nebolo. Čo ak sa však nájde fotoaparát s predpokladaným záberom Georgea Malloryho na vrchole Everestu a telo jeho spolulezca Sandyho Irvina?

Cesta slávy je dobrodružný životopisný román o jednom zo špičkových horolezcov svojich čias. Je to nielen napínavý príbeh muža a jeho dvoch najväčších lások, ale aj verný obraz prvých desaťročí 20. storočia v Európe a Ázii s ich kľúčovými historickými okamihmi. Veľkosť Malloryho spočívala najmä v kombinácii vlastností, ako je skromnosť, silná vôľa a cieľavedomosť. Faktografické podklady – listy Malloryho a jeho ženy, zaujímavé reálie a vedľajšie postavy známe z anglickej histórie dodávajú pútavému rozprávaniu nielen hlbokú presvedčivosť, ale najmä pôsobivý dramatický rozmer.

 

Prečítajte si úryvky z knihy Cesta slávy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu