Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Marián Leško: Vzostupy a pády Slovenska

PR článok Zobraziť galériu (2)

„Obávam sa, že sme v stave akejsi tichej, nevyslovenej krízy,“ píše v závere knihy rozhovorov Marián Leško. Ako dodáva, na optimizmus sú špecialisti iní. Namiesto toho ponúka dramatický príbeh Slovenska za posledných dvadsaťpäť rokov. Je to príbeh vzostupov a pádov, spoločenského pokroku aj rozdelených rodín, strachu z budúcnosti aj nádeje.

Pre 25 rokov moderných slovenských dejín boli kľúčovými postavami traja viacnásobní premiéri. Mečiar, Dzurinda a Fico sa každý zapísali po svojom, pričom kniha Chudák každý, čo po nich tú káru bude ťahať ďalej spochybňuje populárne mýty o otcovi zakladateľovi, veľkom demokratovi či ľavičiarovi, ktorému ide len o blaho ľudí.

Neobmedzuje sa však iba na ich osobnosti. Hodnotí aj rozmanité spoločenské a politické fenomény, akými bolo delenie federácie, privatizácia, problémy Slovenska na medzinárodnej scéne, ale aj pôsobenie mafie či politická korupcia.

Určite to však nie je kniha len pre profesionálov, novinárov a tých, čo zaujíma politika. Je pre každého, koho zaujíma, čo sa tu od vzniku republiky dialo. A tak trochu aj o tom, prečo sa veci diali práve tak a nie inak. „Samozrejme, nie je to akademický text. Hovoril som o tom, ako veci vidím ja a nerobím si nároky, že ide o jedinú možnú interpretáciu našich najnovších dejín. Snažil som sa držať faktov a Tomáš mi v tom svojimi otázkami veľmi pomáhal. Bol totiž správne kritickým poslucháčom,“ vysvetľuje Marián Leško.

Marián Leško napísal už niekoľko kníh, ale prečo novinka až po takom dlhom čase? Naposledy mu vyšla kniha Masky a tváre novej elity v roku 2000...
„Keby som ju mal písať vlastnoručne, tak by som sa na to nedal,“ priznáva Marián Leško. „Písania mám totiž dosť. Tomáš Gális sa pýtal, ja som iba odpovedal, takže na ňom bola všetka ťarcha. Keby som o uplynulom štvrťstoročí písal sám, tak by mi to trvalo asi ďalšie štvrťstoročie. Tomáš, buď mu za to chvála, sa s tým nebabral. Prišiel, zapol nahrávanie a dve hodiny sa neprestajne pýtal. Po deviatej návšteve bola kniha hotová. Takto sa mi to páči.“

Kniha Chudák každý, čo po nich tú káru bude ťahať ďalej je komplexným pohľadom na slovenskú politiku po rozdelení Československa. Začína sa mečiarizmom, ktorý nemá podľa Leška obdobu v našich dejinách. Bolo to brutálne a odporné obdobie, ktoré nás nadlho poznačilo.

Marián Leško začínal ako redaktor týždenníka Nové Slovo, neskôr pracoval pre denník Pravda, krátko pre denník Práca. Spolupracoval s Rádiom Slobodná Európa, dnes pracuje v týždenníku Trend. Pripravuje a účinkuje v relácii Sedem s.r.o., neskôr premenovanej na Sedem.
Pracoval v nadácii Zastavme korupciu, okrem najnovšej knihy rozhovorov s Tomášom Gálisom napísal štyri knihy z prostredia slovenskej politickej scény Ľudia a ľudkovia z našej politickej elity, Slovenské tango v roku jeden, Mečiar a mečiarizmus a Masky a tváre novej elity.

Kniha Chudák každý, čo po nich tú káru bude ťahať ďalej sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu