Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lahodne s Ellou každý deň

Obal knihy Lahodne s Ellou každý deň Zobraziť galériu (3)
Obal knihy Lahodne s Ellou každý deň

Po obrovskom úspechu s knihou Lahodne s Ellou, Ella rozšírila svoje experimentovanie s jedlom a napísala pokračovanie Lahodne s Ellou každý deň.

Vôbec to nie je o diéte, ale o radosti zo zdravého jedla, ktoré zlepší váš vzhľad a životný pocit.

Ella si uvedomuje, že zdravé jedlo by malo korešpondovať s vaším životným štýlom a príprava jedla by nemala byť zložitá.

"Prechod k rastlinnej strave bol nepochybne najlepším krokom, aký som kedy urobila. Bez nového spôsobu stravovania si už dnes svoj život neviem predstaviť, cítim sa vďaka nemu vyrovnane a šťastne. Objavila som množstvo jedinečných jedál, ktorými môžem svojmu organizmu dopriať potrebnú pozornosť a zdravie. Teším sa, že sa s vami môžem podeliť o recepty na malé pochúťky plné energie, rýchle raňajky, či jednoduché, ľahko prenosné, no fantastické večere. S touto novou kolekciou viac než stovky receptov na rastlinnej báze budete mať lahodný každý jeden deň, aj keď nemáte veľa času nazvyš alebo ste práve na cestách."Ella

Ukážka z knihy: Lahodne s Ellou každý deň 

RAŇAJKY

Raňajky milujem. Sú pre mňa bezkonkurenčne najlepším jedlom z celého dňa. Len čo sa ráno zobudím, začnem premýšľať o nejakej lahodnej kreácii, čo ma okamžite vytiahne z postele. V zime si doprajem veľkú misku horúcej ovsenej kaše so škoricou a sladkými datľami alebo teplé plátky cuketovo-banánového chlebíka nahrubo natreté mandľovým maslom (s. 32, 40) V letné rána dám prednosť niečomu ľahšiemu a chladivému, poteším sa napríklad poháru so semienkami chia a javorovým sirupom, miske chrumkavého musli alebo jednému z lahodných smoothies (s. 25, 30, 47 - 51.) Čo poviete, neznie to dobre?

Pravdepodobne si poviete, že na prípravu takýchto raňajok by ste v rušné ráno, keď sa čím skor potrebujete dostať z domu, určite nemali čas. Podľa mňa sa však mýlite. Pri tvorbe týchto receptov som myslela na zaneprádzených ľudí, čiže žiaden z nich vám bezaberie viac než desať minút, viaceré si dokonca môžete pripraviť už večer, aby ste sa ráno len najedli a mohli vyraziť. Nebojte sa, naozaj nie sú zložité  a nenájdete  v nich žiadne hodinové šľahanie či pečenie.

A aby to bolo ešte ľahšie, spravte si niekoľko porcií naraz, takže prírpavu fantasitkcýh rýchych raňajok na celý týždeň zvládnete na dvakrát. 

Odhodlať sa na zdravé raňajky je nesmierne dôležité, pretože vám udajú tón stravovania, na celý deń. Skutočne sa oplatí vstať o desať minút skôr ako obyčajne. Postačí vám to na vykúzlenie nádherných, lahodných raňajok, ktoré vám dodajú fyzickú aj psychickú energiu a pozitívne vás naladia na celý deň.

Po fyzickej stránke zskate z chutných a zdravých raňajok plných vitamínov, minerálov, vlákniny a užitočných tukov dostatok energie na všetky doobedňajšie povinnosti. Energia sa vám bude do tela uvolňovať postupne niekoľko hodín, takže nepocítite náhle výkyvy hladiny cukru. 

Budete sa cítiť lepšie, vyrovnanejšie, bez chuti na sladké. Ďalším pozitívom je, že vyhladnete postupne, až niekoľko hodín po raňajkách, vďaka čomu nebudete pojedať všetko, čo vám príde pod ruku ( to vás môže odviesť od zdrávého stravovacieho plánu), ani vám nebude škŕkať v bruchu. 

Namiesto toho sa len začnete tešiť na obed.

Po psychickej stránke nadobudnete po zdravých raňajkách duševnú stilu starať sa o svoje telo počas celého dňa, lebo budete spokojnejší sami so sebou. Jedlo, ktoré vás neunaví a neotupí na celé hodiny, je na nezaplatenie, najmä ak vám rozžiari pokožku, vlasy aj oči. Je skvelé vedieť, že robíte niečo dobré pre svoje telo aj myseľ. Ak sa už rozhodnete pre zdravé raňajky, pravdepodobne sa ľahšie udržíte aj na obed či na večeru, aby ste boli so sebou ešte spokojnejší.

Viac vás bude lákať aj cvičenie alebo meditácia, lebo sa budete cítiť vyrovananí a motivovaní. Toto všetko z vás spraví šťastnejších ľudí, čo vás zasa inšpiruje k zdravšiemu jedlu, a tak sa dostanete do začarovaného kruhu, ktorý vám rozhodne odporúčam

Vie, že kladiem na raňajky veľký dôraz, som však presvedčená, že ako deň začnete, tak v ňom budete pokračovať. Dajte si preto na raňajkách ozaj záležať. 

Priznávam, že hoci mám raňajky veľmi rada, robia mi v rámci zdravého stravovanie asi najväčšie problémy, oveľa väčšie než obedy alebo večere...

Bezlepkový ovos? 

Keďže v obchodoch dostanete aj bezlepkové ovsené vločky, nie je celkom jasné, či teda tie obyčajné lepok obsahujú. Neobsahujú. Ovos obsahuje avenín, bielkovinu, ktorú dobre znášajú takmer všetci celiatici a ľudia trpiaci intoleranciou na lepok. (Môžete byť intolerantní na avenín, ale to už je iná vec.) Čím sa teda líši klasický a bezlepkový ovos? Klasický ovos sa spracováva v továrňach, ktoré spracovávju aj potraviny s obsahom lepku, a teda môže dôjsť k jeho kontaminácii. Celiatici by mali byť radšej opatrní, ostatným však odporúčam kupovať si klasické ovsené vločky. Ja mám síce vážnu intoleranciu na lepok, ale po konzumácii oboch druhov ovsených vločiek sa cítim rovnako výborne.

Pohánkové krúpy sú správnou voľbou, ak nemôžete jesť ovos alebo len zatúžite po zmene. 

Napriek mätúcemu názvu (v angličtine je podobný názvu pšenice, pozn. prekl.) je pohánka bezlepková obilnina (v skutočnosti patrí medzi semená, ale chuťou a spôsobom prípravy je bližšia obilninám). Dobre chutí surová aj varená, a ak nemôžete jesť ovos, pokojne ho v hociktorom recepte na ovsenú kašu nahrďte pohánkou. Ani pohánke nechýbajú blahodarné látky, spomeniem hlavne rastlinné bielkoviny, ktorá vám hneď zrána dodajú množstvo energie..

Lahodne s Ellou každý deň sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

Viac o téme: Kniha Lahodne s Ellou každý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu