Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Namiešajte si zdravie z mixéra: Novinka Zelené smoothie

Obal knihy Zelené smoothie – zdravie z mixéra
Obal knihy Zelené smoothie – zdravie z mixéra (Zdroj: ipark)

Najzdravší zeleninovo-ovocný nápoj, ktorý vymyslela Victoria Boutenko, sa neprestáva tešiť obľube stále väčšieho množstva ľudí. V publikácii Zelené smoothie – zdravie z mixéra sa stretli lekár Christian Guth s umelckom Burkhardom Hickischom, aby odbornou a zároveň pútavou formou priblížili tento fenomén všetkým záujemcom o zdravie vo forme chutných nápojov.

Pestrofarebná publikácia o zelenom smoothie najprv vysvetľuje, prečo je tento nápoj taký zdravý a dôležitý. Ďalej sa autori venujú aj jeho vplyvu na náš metabolizmus a celkovú telesnú a duševnú pohodu. Interview s Victoriou Boutenkou nesmie chýbať, a preto ho čitatelia nájdu hneď na strane 14.

Veľkou výhodou tejto knihy je určite odborný prístup autorov, vďaka ktorému každý čitateľ zistí, ktoré látky smoothie ľudskému telu pomáhajú a akým spôsobom. Dôraz sa kladie na najvýznamnejšiu zložku zeleného smoothie – na chlorofyl, ktorý autori dokonca nazývajú zeleným zlatom.

Okrem návodu, ako si smoothie správne spraviť, nielen tak, aby nám chutilo, ale aj tak, aby malo z neho naše telo najviac osohu, nájdete v tejto knihe i tipy na správne ingrediencie, mixéry a prehľad vitálnych látok.

Druhú polovicu knihy tvoria chutné a zdravé recepty, takže zelené smoothie je tu naozaj pre každého.

Ukážka:

Otázky ľudí, ktorí začali so smoothie

Skutočne nemám do zeleného smoothie pridať žiaden olej?

To vôbec nie je potrebné. Jadrá a šupy, ktoré sa do mixéra pridávajú, poskytujú dostatok hodnotných mastných kyselín. Doplnkový tuk nemusíte pridať ani pre dobrú asimiláciu vitamínu A, pretože v bunkách tela je ho k dispozícii dosť z iných pokrmov.

Napriek bohatej dávke ovocia moje smoothie nemá sladkú chuť! Čo s tým môžem urobiť?

Príčinou je (takmer) vždy použitie nezrelého ovocia. Ak práve nie je dosť miestneho a sezónneho zrelého ovocia, siahnite po zrelých banánoch, mangách, ananáse, kivi, pomarančoch... Okrem toho môžete pridať malú lyžičku surového koncentrátu z agáve alebo brezový cukor (xylitol), zopár kúskov namočeného sušeného ovocia alebo lístok stévie.

Moje smoothie chutí vždy podobne, aj keď používam viaceré rôzne chutné ingrediencie. Prečo?

Problémom sú práve tie viaceré ingrediencie. Nielen na začiatku platí: Menej je viac! Keď so smoothie začínate, použite iba jeden až tri druhy ovocia a kombinujte ho s jedným až troma druhmi rastlinnej zelene.

Často ma páli záha a obávam sa, že surová strava by to mohla ešte zhoršiť. Mal by som to aj napriek tomu skúsiť?

Pálenie záhy môže byť príznakom priveľkého, častejšie však primalého množstva žalúdočnej kyseliny. V druhom prípade ležia pokrmy v žalúdku príliš dlho a tlačia smerom nahor. To oslabuje uzatvárací mechanizmus medzi pažerákom a žalúdkom. Žalúdočná kyselina sa dostáva nahor, často aj so zvyškami potravy. Ak vám lekár predpíše lieky šetriace žalúdok (inhibítory protónovej pumpy), bude žalúdočnej kyseliny stále menej a trávenie bielkovín čoraz horšie. Zelené smoothie môžu tento problém zmierniť. Vyskúšajte na začiatok množstvá asi 200 ml. Každý dúšok dobre „požujte“ a obaľte slinami. 

Kniha Zelené smoothie – zdravie z mixéra sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu