Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zo záhrady do kuchyne

Obal knihy Zo záhrady do kuchyne Zobraziť galériu (2)
Obal knihy Zo záhrady do kuchyne (Zdroj: PR)

Predstavte si, že sledujete rast rastlinky (zeleniny, alebo ovocia) od sejby semena až po plnohodnotný plod, potom si ho prenesiete do kuchyne na tanier a vychutnávate si ho. Úžasný pocit. Dopyt po ekologických potravinách je čoraz väčší a nie je to už iba móda, ale v skutočnosti nevyhnutnosť pre našu zdravú a prirodzenú výživu.

Zo záhrady do kuchyne je plnofarebná, veľmi pekne upravená kniha pre všetkých, ktorý chcú mať stále čerstvé ovocie a zeleninu. Keď máte vlastnú záhradku, máte k dispozícii aj kúsok prírody, ktorý sa môže stať priamym zdrojom všetkého, čo potrebujete pre zdravú a prírodnú kuchyňu.

Kniha je prakticky rozdelená na ročné obdobia, ponúka množstvo tipov, ako efektívne využiť svoju záhradku. Ako siať, pestovať a zbierať práve také ovocie a zeleninu, ktoré následne môžete najlepšie využiť v kuchyni.

Nájdete v nej aj 50 jednoduchých receptov zo sezónneho ovocia a zeleniny. Lahôdky ako sicílske pesto, nakladaný cesnak, rozmarínový olej, či závin z rebarborového rôsolu. Všetko z vlastných domácich surovín a pripravené vo vlastnej kuchyni.

RECEPT na Lazane s brokolicou
Brokolica podobne ako kapusta patrí medzi hlúbovú zeleninu. Z brokolice sa využívajú stonky s tmavozelenými ružicami, ktoré sú natesno natlačené vedľa seba, ale nie tak veľmi ako pri karfiole. Má vysoký obsah vody, minerálov, karoténu a vitamínu C.

Suroviny (4 porcie)
• 250 g plátkov lazaní  • 500 g brokolice • polovica cibule • 2 lyžice olivového oleja • 50 g šunky • soľ • 50 g parmezánu
Bešamelová omáčka • 50 g masla • 800 ml mlieka • 1 a pol lyžice kukuričnej múky • soľ a strúhaný muškátový oriešok

Spôsob prípravy
Plátky lazaní uvaríme podľa návodu na obale. Brokolicu umyjeme, oddelíme stonky a podusíme v hrnci s malým množstvom vody, aby sa nerozvarila, ale zostala trochu tvrdšia. Uvarenú brokolicu scedíme. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a na oleji upražíme do zlatista. Pridáme brokolicu, na malé kúsky nakrájanú šunku, osolíme podľa chuti a opražíme. Na prípravu bešamelovej omáčky rozpustíme v menšom hrnci maslo a pridáme 700 ml mlieka. Osolíme, ochutíme muškátovým orieškom a privedieme do varu.
V 100 ml mlieka rozpustíme kukuričnú múku a za stáleho miešania vylejeme do omáčky. Miešame, až kým omáčka nezhustne.
Do ohňovzdornej nádoby poukladáme plátky cestoviny, ktoré striedame s uvarenou brokolicou zmiešanou s bešamelovou omáčkou. Vrchný plátok cestoviny posypeme strúhaným parmezánom a dáme zapiecť do rúry na 180 °C.

Tip: Ak chceme uvariť vegetariánsky pokrm, namiesto šunky môžeme pridať iný druh zeleniny, napríklad baklažán alebo cuketu, a pripravíme rovnako výborné jedlo.

Naša rada: Aby sa nám brokolica uvarila rovnomerne, stonky nakrájame na približne rovnako veľké časti. Tvrdšie stonky sa varia dlhšie než mäkké ružice, ktoré sa môžu rozvariť.

Zo záhrady do kuchyne ponúka všetko od plánovania záhradky cez ochranu pred škodcami až po zber a následné spracovanie. Užitočná a praktická kniha pre každého.

Kniha Zo záhrady do kuchyne sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

Viac o téme: Kniha Zo záhrady do kuchyne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu