Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nová kniha Róberta Letza predstaví Andreja Hlinku vo svetle dokumentov

Obal knihy Andrej Hlinka vo svetle dokumentov
Obal knihy Andrej Hlinka vo svetle dokumentov (Zdroj: ipark)

Slovenský knižný trh nedávno obohatila novinka Róberta Letza Andrej Hlinka vo svetle dokumentov. Publikácia prináša reprezentatívny výber 59 dokumentov týkajúcich sa všetkých podstatných etáp a dimenzií verejného účinkovania Andreja Hlinku (1864 - 1938), kňaza, politika a národného dejateľa. Kniha ponúka čitateľom možnosť utvoriť si pomerne komplexný obraz o jednej z najvýraznejších osobností novodobých slovenských dejín.

Napriek rozličným prístupom k interpretácii postojov a činov Andreja Hlinku je nespochybniteľné, že výnimočným spôsobom ovplyvňoval mnohé oblasti života Slovákov od konca 19. storočia až do svojej smrti. Úplné oddanie sa svojmu kňazskému povolaniu, ktoré ho priviedlo k nezištnej službe jemu zvereným, ťažko skúšaným veriacim na poli duchovnom, kultúrnom, vzdelávacom i sociálnom, prerástlo do aktivít zameraných na dosiahnutie podstatných riešení s cieľom dosiahnuť lepšie, spravodlivejšie podmienky pre život svojho národa ako celku. "V tomto zmysle Hlinka rozhodujúcim spôsobom prispel k dotvoreniu Slovákov v moderný štátotvorný národ," ďalej uvádza vydavateľ knižnej novinky Pavol Stano z vydavateľstva Post Scriptum. "Aj preto v jeho neobyčajne košatom životnom príbehu - zvlášť, ak je to na báze pramenného materiálu - môže pozorný čitateľ nachádzať nové horizonty našej národnej historickej pamäte, ba odkrývať mnohé podstatné otázky týkajúce sa formovania našej identity, odkazu predkov či zmyslu našich dejín."

Jednotlivé pramene sú v knihe usporiadané chronologicky v rámci šiestich tematických celkov: Ochrana slabých, V boji za práva slovenského národa v Uhorsku, Princípy Hlinkovej autonomistickej politiky v Československej republike, Hlinka o kresťanstve, viere a cirkvi, Hlinka očami iných osobností, Záver životnej cesty a odkaz Andreja Hlinku. Dokumenty sú vybavené dôkladným poznámkovým aparátom, ktorý má predovšetkým vysvetľujúcu funkciu a ozrejmuje rôzne fakty, súvislosti a vzťahy, ktoré by inak mohli čitateľovi uniknúť. Každú časť uvádza stručný komentár editora, renomovaného historika strednej generácie.

Okrem rozsiahleho obrazového materiálu, osobitne hodnotná je podrobne spracovaná Chronológia života Andreja Hlinku a pamäti o ňom. Nechýba súpis použitej literatúry, anglické resumé či menný register. "Kniha má tak predpoklady stať sa základnou príručkou k danej problematike pre historikov, pedagógov, študujúcu mládež či zaujímavým prameňom poznania pre každého záujemcu o našu minulosť," dodáva vydavateľ.

Róbert Letz (1967) je slovenský historik. V súčasnosti je vedúci Katedry histórie na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Venuje sa politickým, cirkevným a kultúrnym dejinám Slovenska v 20. storočí.

Kniha Andrej Hlinka vo svetle dokumentov sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu