Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rowlingová vytiahla z rukáva ďalšie eso: Skvelú detektívku Hodvábnik

Obal knihy Hodvábnik
Obal knihy Hodvábnik (Zdroj: ipark.sk)

BRATISLAVA - Románopisec práve dokončil rukopis, v ktorom s uštipačnou zlomyseľnosťou vykreslil takmer všetkých svojich známych. Keby bol román zverejnený, zničil by život mnohým z nich. Existuje teda množstvo ľudí, ktorí ho mohli chcieť umlčať.

To, že Rowlingová vie písať vynikajúce knihy, sme sa mohli presvedčiť pri Harrym Potterovi. To, že vie písať aj skvelé detektívky, sme mohli vidieť už pri knihe Volanie kukučky a Hodvábnik nás v tom má len utvrdiť. I keď ide opäť o hrubú publikáciu s takmer 500 stranami, autorka ich všetky využila veľmi plodne, pričom sa postupne striedajú náročnejšie (pútavejšie) časti s tými jednoduchšími a oddychovými. Rowlingová si takmer až do úplného konca necháva všetky esá v rukáve a čitateľovi dávkuje všetky potrebné informácie pekne postupne a po malých častiach tak, aby mal čitateľ dostatok času pre rozvoj vlastných teórií.

Hodvábnik je druhým prípadom veľmi svojrázneho, niekedy uhundraného, inokedy milého, ale rozhodne originálneho, nebojácneho a veľmi inteligentného detektíva, ktorého nikto nemôže ťahať za nos. Dejovo sa knihaodohráva len niekoľko mesiacov po Volaní kukučky, kde sa vďaka vyriešeniu prípadu Luly Landry stáva z Cormorana vážený detektív, ktorý nemá núdzu o prácu. No i napriek tomu jedného dňa prijme vo svojej kancelárii značne neudržiavanú ženu v stredných rokoch, ktorá sa obáva o svojho nezvestného manžela – spisovateľa. Owen Quine odišiel z domu pred desiatimi dňami potom, ako sa pohádal so svojou vydavateľkou pre jeho poslednú veľmi záhadnú knihu, ktorá nikdy nesmie uzrieť svetlo sveta.

Autorka v knihe opisuje miesta, ktoré Cormoran navštívil do úplných detailov. Pri týchto opisoch som mala takmer neustále pocit, akoby som stála priamo vedľa nášho detektíva a sprevádzala ho na každom jeho kroku. Niekomu by sa možno tieto vsuvky mohli zdať ako vata na vyplnenie, no ja som ich tak vôbec nevnímala. Veľakrát to boli vhodné miesta na premýšľanie a utriedenie si predchádzajúceho deja.

Vražda kontroverzného spisovateľa nie je jedinou zápletkou odvíjajúcou sa v príbehu. V jeho pozadí sa odohráva vedľajšia dejová línia, ktorá prepája jednotlivé diely z tejto série. Ide samozrejme o vzťah Cormorana a Robin ktorý sa postupne začína zamotávať. Vďaka tomu budú mnohí čitatelia netrpezlivo vyčkávať na ďalšie pokračovanie série detektívok.

Na záver už len podotknem, že kniha sa bude páčiť všetkým fanúšikom dobrých anglických detektívok, ktorí majú radi pomalší priebeh príbehu s postupným gradovaním a plynulým vrcholom.

Kniha Hodvábnik sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu