Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kniha Všetky moje tváre: Zistila, kým bola v minulom živote

Obal knihy Všetky moje tváre
Obal knihy Všetky moje tváre (Zdroj: ipark)

Od knihy s mystickým nádychom som veľa očakávala. Nezvyčajnú zápletku, netradičný príbeh a úžasné vyvrcholenie. Príbeh sa však zo začiatku rozvíjal trochu pomaly a chvíľu trvalo, kým ma naozaj chytil.

V živote hlavnej hrdinky sa udiali zásadné zmeny, ktoré ovplyvnili jej zabehnutý stereotyp. Prežila autonehodu, pri ktorej zomreli jej milovaní rodičia. Aj ona bola kúsok od „druhého brehu“, no nakoniec sa vrátila. Jej život vždy elegantnej a uhladenej riaditeľky siete hotelov žijúcej s rovnako reprezentatívnym partnerom – sudcom – v modernom, no sterilnom byte v centre mesta sa obrátil naruby. Do sudcovho života už po nehode nezapadala, za pomoci brata a dvoch verných kamarátok sa presťahovala do útulného domu za mestom a žila so svojimi myšlienkami na to, prečo tu ona zostala, prečo sa vrátila do života a čo bude robiť.

Do jej života po tejto tragickej udalosti navyše vstúpili živé vízie, po ktorých sa nielen psychicky, ale aj fyzicky cíti zle. Prichádzajú nečakane a žije v nich život iných žien, ktorý je až príliš reálny. Po rozhovoroch s priateľkami pripustí, že by mohlo ísť o jej minulé životy.

„Cítila stŕpnuté nohy a v hlave ostrú bolesť. Neotvorila však oči. Vedela, že leží na zemi. Musela počas vízie spadnúť na zem. Pomaly sa pokúsila posadiť a masírovala si stuhnutý krk. Keď konečne nadvihla viečka, iba tupo hľadela do tmy. Príbeh, život Neure-Merit, teraz žila ďalej.“

Autorka knihy Všetky moje tváre rozohrala hru až šiestich, na prvý pohľad nesúvisiacich, príbehov. Nina prežíva vo svojich víziách životy manželky egyptského faraóna Neure-Merit, čachtickej grófky Alžbety Báthoryovej, lady Violette z viktoriánskeho Anglicka, kurtizány Theresy zamilovanej do španielskeho následníka trónu a Židovky Maly žijúcej v Nemeckej ríši v roku 1944.

Zo začiatku sa príbeh rozbiehal vcelku pomaly. Ako však pribúdali zážitky z minulých životov, nielen Nina, ale aj ja som chcela vedieť, čo vízie znamenajú a ako súvisia s jej terajším životom. Jednotlivé príbehy boli rozpracované dobre, no trochu ma rušil opakujúci sa stereotyp deja v poradí vízia, rozhovor s kamarátkami o tom, čo videla a čo to môže znamenať, jej úvahy v samote a opäť vízia a rozhovor s kamarátkami atď. dookola. Do deja v súčasnom živote vstúpil muž, ktorý mal byť jej osudovou láskou, no hlavná hrdinka sa k nemu správa trochu zvláštne a nevyspytateľne.

Je trochu škoda, že príbehy z minulosti boli o niečo zaujímavejšie ako súčasný život, ktorý žila hlavná hrdinka. Jednotlivé obdobia a miesta boli zreteľne vykreslené a čitateľ sa ľahko dostal do prostredia, ktoré mu ponúkala autorka. Život Niny bol plný zmien, rodinných tajomstiev, jej problémov s mužmi, ale vždy mohla rátať s podporou kamarátok a brata. Niežeby bola súčasnosť vykreslená zle, len som niekedy mala pocit, že nie prirodzene. Koniec knihy Všetky moje tváre patril rozuzľovaniu jednotlivých príbehov z minulosti a aj k ustáleniu Niniho života. Tým, že v knihe nie je len „obyčajný“ príbeh lásky muža a ženy, ale je popretkávaný príbehmi z minulosti, je niečím v žánre ženskej literatúry výnimočný. Odporúčam ho skôr ako oddychové čítanie.

Kniha Všetky moje tváre sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Ak si ju objednáte do 14.2., dostanete k objednávke zdarma sviečku v tvare srdiečka>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu