Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vychádza nová detektívka Daniely Kapitáňovej Nech to zostane v rodine

Obal knihy Nech to zostane v rodine
Obal knihy Nech to zostane v rodine

BRATISLAVA - Detektívka je na Slovensku žáner, ktorému sa venuje len málo spisovateľov. Úspešná slovenská spisovateľka Daniela Kapitáňová napísala knihu, ktorú jednoznačne môžeme pomenovať dobrá detektívka.

Daniela Kapitáňová vyštudovala divadelnú réžiu a v knihe je tento fakt jasne cítiť. Striktná kompozícia, presne zadefinované charaktery postáv, funkčné prostredie i zápletka robia z Nech to zostane v rodine naozaj čistý žáner, ktorý si od začiatku do konca drží svoju líniu. Autorka, samozrejme, pochopila, že pri dobrej detektívke by mal byť divák i v napätí a očakávaní a aj z tejto stránky môžeme hovoriť o dobrej zápletke, dobrom deji, dobrej knihe. 

Téma nezaostáva za kvalitami kompozície, je súčasná a aktuálna a práve prostredie reality show s pochybnými charaktermi účinkujúcich aj tvorcov sú vhodnou živnou pôdou pre dobrú zápletku. Autorka citeľne vyjadruje svoj postoj k reality show cez postavu detektíva a jeho trefné poznámky na adresu tvorcov i účinkujúcich v podobných televíznych projektoch. 

Prirodzene, v detektívke ide o zločin, v tomto prípade o vraždu. Odpoveď na vražednú hádanku, a teda rozuzlenie sa dozvedáme, ako to už v každej detektívke chodí, na konci. Je to, samozrejme, logické, no v tomto prípade je odhalenie vraha trochu klišé a žiaden nový zážitok si z neho čitateľ neodnáša. 

Navyše, bystrý čitateľ tuší vraha už veľmi skoro. Nie je to tak kvôli indíciám súvisiacich s vraždou, ale v nerovnomernom priestore, ktorý postavy dostávajú. Samotný vrah je daný do úzadia, takmer nič sa o ňom nedozvedáme, až nakoniec nám detektív – nedetektív polopate predostrie vrahovu motiváciu a kniha sa skončí. Bez ďalších otázok, bez vysvetľovania. 

Problém s nevyrovnaným priestorom postáv sa odzrkadľuje na rozdelení knihy na dve polovice. V tej prvej autorka čitateľa nabáda skúmať vzťahy medzi detektívom a jeho asistentkou (nie však prvoplánovo, žiadny ľúbostný príbeh tu nehľadajte), zrazu príde zlom a venujeme sa vzťahom medzi úplne inými postavami. Tento zlom je pre vývoj deja potrebný, no keby prišiel nebadanejšie a prirodzenejšie, stal by sa príbeh viac uveriteľným. 

Nech to zostane v rodine je detektívkou so všetkým, čo k detektívke patrí. Ak hľadáte práve to, po tomto diele rozhodne siahnite, prídete si na svoje.

Kniha Nech to zostane v rodine sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu