Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Inak, veď ja nič...

Ja nič, ja muzikant Zobraziť galériu (2)
Ja nič, ja muzikant (Zdroj: Knižná revue)

Názov novej knihy pre deti od Braňa Jobusa Ja nič, ja muzikant (Vydavateľstvo Slovart) ju vystihuje v plnom slova zmysle. Možno by sme k nemu mohli sformulovať aj motto: Píšem, lebo sa tak bavím a možno tým strhnem aj vás. Veď ide o recesiu. Inak, veď ja nič, ja muzikant.

Tak ako už pri iných Jobusových tituloch možno skonštatovať – ide o knihu ľahkého čítania. Nesie znaky populárnej bavičskej kultúry: trochu recesie a absurdity, štipku paródie známejších osobností, sem tam trochu okoreniť menším napätím, no hlavne držať sa jednoduchej línie príbehu, stačí, ak je rozprávaný prostredníctvom hoci aj monotónne sa opakujúcich modelov scén.

Protagonistom príbehu knihy Ja nič, ja muzikant je rakúsko-uhorská rodinka červotočov Chrochmelovcov z polovice 19. storočia. Udomácnili sa v kaštieli baróna Vlhčila, veľkého milovníka hudby. Barón s nevôľou sleduje ich drevokazné výpravy a usilovne sa ich snaží zo svojho panstva vyhnať. Darí sa mu celkom dobre, pretože červotoče sa zakaždým prezradia neznesiteľným chrúmaním. Má ho na svedomí jeden zo synov – Chrumo. Dieťa, ktoré je pre rodičov prekvapením už aj v tom, že sa narodilo. Rodina sa naňho preto veľmi hnevá. Je odmietaný, odstrkovaný. Skrátka, problém akurát vhodný pre hlavého hrdinu. Téma príbehu je už sama o sebe vtipná. Má potenciál osloviť detského čitateľa mladšieho školského veku. Výber hlavného hrdinu je ako šitý na mieru najmä chlapcom. Aj preto, že hrdina má meno Chrumo, že je absurdný a že v niektorých situáciách sa podarilo Jobusovi dosiahnuť nadsádzku a situačný humor.

Timotea Vráblová

Recenziu si môžete dočítať v Knižnej revue 20 (1. októbra)!

Knihy od Branislava Jobusa nájdete v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu