Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na Slovensko prídu autori kontroverzného trileru Havranie dievča

Havranie dievča
Havranie dievča (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Extravagantní Švédi, autori kontroverzného trileru Havranie dievča, Jerker Eriksson a Hakan Axlander Sundquist, píšuci pod pseudonymom Erik Axl Sund, mieria na Slovensko.

Do Bratislavy pricestujú na pozvanie vydavateľstva Ikar. "Stane sa tak 7. novembra pri príležitosti uvedenia druhej časti ich trileru s názvom Plameň túžby. Počas jednodňovej návštevy sa stretnú aj s čitateľmi v literárnej kaviarni Panta Rhei na knižnom veľtrhu Bibliotéka,"  informovala Mária Lešková, PR manažérka vydavateľstva Ikar.

Prvá čas trileru Havranie dievča vyvolala hneď po vydaní v roku 2010 množstvo protichodných reakcií nielen v radoch čitateľov, ale aj literárnych kritikov. Kniha získala niekoľko žánrových cien, ale vyslúžila si aj dávku kritiky za to, že je to až príliš drsný a násilný príbeh. Podľa niektorých recenzentov je toto dielo také kruté, ako doteraz žiadny krimi román nebol. V Českej republike vyšla kniha s emblémom na obálke Len pre silné povahy. Napriek uvedenému sa však odborná verejnosť zhoduje v názore, že Havranie dievča predstavuje literárny fenomén a prelom v žánri švédskych detektívok. Švédska akadémia spisovateľov krimi knihu ocenia ako "hypnoticky fascinujúcu psychoanalýzu spracovanú formou kriminálneho románu". Práva na jej vydanie kúpili doteraz vydavateľstvá v 35 krajinách vrátane Brazílie, Taiwanu a Japonska.

Jednotlivé časti trilógie nesú názvy: Havranie dievča (Ikar 2014), Plameň túžby (Ikar november 2014) a Pýtiine pokyny (Ikar 2015). Spolu tvoria príbeh o Victorii Bergmanovej, žene v strednom veku, ktorú v detstve týrali a zneužívali. Jerker Eriksson a Hakan Axlander Sundquist popri písaní viac ako desať rokov experimentujú s hudbou, filmom a umením. Absolvovali viacero turné po Ukrajine, Rusku, Bielorusku a Poľsku s elektropunkovou kapelou i love you baby!

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu