Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ako pripraviť jedlo, keď v peňaženke zostalo len pár centov?

Babičkina úsporná kuchárka
Babičkina úsporná kuchárka

Nie je to až také ťažké... Lacných pokrmov je veľké množstvo a netreba si myslieť, že takéto jedlá sú o niečo ochudobnené a nudné. Naopak, aj najjednoduchšie jedlo môže získať prívlastok nezabudnuteľnej chuti. Stačí poznať tie správne recepty, pár tipov a veľmi dôležitých trikov. To všetko sa týka aj hospodárneho využitia zvyškov potravín.

Mnohí z nás s pokojným svedomím vyhadzujú zvyšky surovín aj jedál do kontajnerov. Časy sa však zmenili a pri narastajúcej nezamestnanosti a neustálom zvyšovaní cien sa musíme naučiť počítať a hospodáriť. Ak spojíme snahu ušetriť s receptami a radami, ktoré sú v knihe Babičkina úsporná kuchárka, určite sa bude dať vyjsť aj s vypätým rodinným rozpočtom.

Uchovávať v chladničke tvrdý syr 14 dní či jest' týždeň starý chlieb nemá nič spoločné so zásadami zdravej výživy, ale kúsok zvyšného syra rovnako ako chlieb či pečivo z predchádzajúceho dňa možno účelne využiť na prípravu celého radu pokrmov. A akých? Odpoveď poskytne práve spomínaná publikácia, do ktorej sa autorka Jarmila Mandžuková snažila zapracovať skúsenosti svojej starej mamy a mamy, ktoré vždy varili hospodárne, ale predovšetkým veľmi chutne a dbali o to, aby sa v domácnosti všetko zužitkovalo.
Takže, milé gazdinky a kuchárky, nebuďte márnotratné!

Ukážka z knihy Babičkina úsporná kuchárka:

Zemiaková kaša s bryndzou

Budeme potrebovať: 1 kg zemiakov, masť alebo maslo, soľ, mlieko, 200 g bryndze, 1 cibuľu.
Postup: Zemiaky ošúpeme, pokrájame a uvaríme domäkka. Do uvarených zemiakov pridáme roztopené malo alebo masť, mlieko a bryndzu. Maslo a mlieko pridávame podľa potreby tak, aby mala kaša dobrú konzistenciu. Zemiaky roztlačíme alebo premiešame mixérom. Pokrájame cibuľu, na masti ju opražíme dozlatista, nalejeme ju na kašu a môžeme podávať.

Mliečna polievka s rezancami

Budeme potrebovať: hrsť niťoviek, soľ, 1 liter mlieka, kúsok masla, pažítku.
Postup: Niťovky uvaríme v malom množstve osolenej vody. Prilejeme mlieko, krátko povaríme a pridáme maslo. Porcie na tanieri posypeme pokrájanou pažítkou.

Kniha Babičkina úsporná kuchárka sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu