Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

PROSTO: FUTBAL!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: PR)

Majstrovstvá sveta vo futbale (FIFA World Cup)! Azda nikto nezapochybuje, akým silným fenoménom je tento šport. Veď hoci 32 národných tímov hrá v Brazílii, vie o tom v aktuálnom čase a v priamych prenosoch celá planéta. Týmto špecifickým „priemyslom“ to prosto žije.

Odzrkadlili sa 20. majstrovstvá aj na ponuke noviniek z vydavateľstiev?

Ani nie.

Ono, dnešný futbal a jeho vnímanie sú predsa len postavené na bleskovej medializácii a spätnej väzbe, čo knižka rozhodne nemôže ponúknuť. Má však výhodu byť tu dlhšie, precíznejšie a z rôznych stránok v obsahu spracovať viaceré futbalové témy – preto knižiek s futbalovou tematikou pre dospelých i mládež majú kníhkupectvá v ponuke dosť, a rôznych žánrov: tréningové príručky, encyklopédie, biografie, ale aj beletriu. Pokiaľ ide o novinky, tam platí spomenutá odpoveď: ani nie. Ani nie, lebo sú vlastne tri a každá z nich súvisí s futbalom inak. Svojou úrovňou všetky rozhodne stoja za prečítanie a môžu atmosféru futbalového sviatku múdro a kultúrne spestriť.

Britský športový spravodajca Mike Carson napísal analytickú učebnicu futbalového manažmentu a zároveň motivačnú knihu o futbale, ktorá ale nie je len o futbale. Naznačuje to už názov Manažér a podtitul Pohľad do mysle futbalových trénerov (Vydavateľstvo Tatran 2014, preklad Martin Kubuš). Britský pohľad autora znamená, že slovo tréner sa vzťahuje na európsky futbal a manažér na anglickú Premier League. Ich poslanie a úlohy sú však totožné. Navyše, aj keď sa hovorí o futbale, kniha uvádza množstvo riadiacich stratégií, návodov, zásad práce s kolektívom a rád pre ľudí v pozícii lídra. Autor spracoval osvedčené postupy 30 svetoznámych trénerov. Sleduje ich správanie v kluboch, určujúce vzťahy s majiteľmi klubov, hráčmi a médiami. Ukazuje, ako konkrétne riešia problémy a ako prijímajú víťazstvo. V závere kapitol zhrnie fakty do všeobecného rámca, aby čitateľom, ktorí sú manažérmi, prípadne ich činnosť súvisí s touto profesiou, prehľadne ukázal ten správny postup. A čo si myslí José Mourinho, súčasná trénerská ikona – pre neznalých: to je ten v strede obálky, o futbale? „...aj vo futbale máme do činenia s ľuďmi. Hovoríme o ľudských bytostiach a humanitných vedách. Je futbal športová veda? Myslím, že nie. Podľa mňa je futbal skôr vedou o človeku.

Kniha Futbalové potulky po arabskom svete (DAXE 2014) je životopisného charakteru o hráčovi dvoch klubov Slavoj Sereď a Spartak Trnava, ktorý sa vypracoval až na trénera, a napokon dostal angažmán do Kuvajtu, kde strávil dva roky, v Ománe päť a v Spojených arabských emirátoch dva roky. Kamil Majerník vo veľkej miere rozpráva o miestnych zvykoch, gastronómii, náboženstve, okrajovo sa venuje problematike trénerskej práce. Skúsenosti s exotickými krajinami dokladá fotografiami a ručne kreslenými mapami, zoznamuje s futbalovými klubmi, hráčmi, ich typickou náturou, bujarými víťaznými oslavami i prehrami. „Tréningová práca bola určite náročnejšia ako na Slovensku, ale ak prišiel úspech, reakcie hráčov, vedenia klubu, ale i množstva fanúšikov dávali zabudnúť na strastiplnú cestu k úspechu.“

Prostredníctvom novinky z vydavateľstva Ikar Môj život (2014, preklad Peter Tkačenko) spoznávame myslenie najlepšieho britského futbalového trénera všetkých čias, oproti predošlej knihe sa však Alex Ferguson tematicky drží výsostne futbalu. Odhaľuje futbalovú stratégiu na vrcholovej úrovni, veď prežil 27 triumfálnych rokov v Manchestri United. Knižka je vhodná aj pre futbalových laikov, hádam neexistuje človek, ktorý by nepoznal Davida Beckhama či Cristiana Ronalda. Obom legendám patria v knihe samostatné kapitoly, rovnako ako J. Mourinhovi, R. van Nistelrooyovi a iným. Ferguson vystihuje ich tvrdohlavé, nezlomné povahy a fenomenálne futbalové schopnosti. Čitatelia sa tak dozvedia doposiaľ nezverejnené pikošky z ich súkromia. Napríklad aj to, ako Beckham postupne prepadal záujmu médií.

Informácie o nových knihách nájdete v Knižnej revue 13 (25. júna)!

PROSTO: FUTBAL!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Knižná revue)

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu