Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyrobte si sami doma: Čaro biopotravín a prírodnej kozmetiky

Tipy, ako si doma vykúzliť skvelé veci. Zobraziť galériu (6)
Tipy, ako si doma vykúzliť skvelé veci. (Zdroj: ipark.sk, photl.com)

Doma sa dá vyrobiť takmer všetko. Od luxusnej kozmetiky cez liečivé extrakty na prevenciu bežných neduhov až po čistiace prostriedky do domácnosti, ktoré prekvapia jednoduchým zložením a zároveň nekompromisným účinkom. Máme pre vás úžasný tip, ako si doma všeličo pripraviť, ušetriť svoju peňaženku aj životné prostredie a žiť zdravo.

Novinka Děláme si to doma sami je mimoriadne zaujímavá kniha plná rád a praktický nápadov.

Autorka Alena Thomas ju rozdelila na 3 časti – Krása, Zdravie a Domácnosť.
V 1.časti Krása si vyrobíte doma pleťové vody a masky, krémy a séra, naučíte sa podomácky starať o vlasy, pripravovať si bublinkové kúpele a urobíte si úžasné kávovo-mätové, alebo morské peelingy. Alena myslela pri domácej výrobe aj na depiláciu, starostlivosť o ruky a nohy, telové mlieka a krémy, rôzne oleje a extrakty.

2.časť je o Zdraví – od najmenších (domáci detský púder, rumančekovo-levanduľový olejček na prerezávajúce sa zúbky), cez domáce lieky na chrípku, nachladenie, posilnenie imunity, prvá pomoc pri úrazoch až po tipy na lepší spánok, relax, liečivé krémy a masti.

3.časť sa venuje Domácnosti a nájdete v nej tipy, ako si vyrobiť domáci gél na pranie, voňavú aviváž, domáce citrónové tablety do umývačky na riad, ale aj nápady na jarné upratovanie (rôzne čističe na okná, WC, koberce ai.), pomoc proti Ferdovi Mravencovi (a jeho partii, ktorá vám naliezla do bytu, či domu), krém na topánky, domáce lepidlo na papier.

TIP na prírodný liek na bradavice
Bradavice majú vírusový pôvod a ak si telo nevytvorí protilátky, budú sa vás držať ako kliešť. Najčastejšie nás trápia na nohách. Pomerne známym prírodným liekom je lastovičník, ktorý je však sezónnou rastlinou a nie vždy po ruke. Niekto odporúča cesnak, inému však nepomáha.
U väčšiny ľudí sa však osvedčil kvalitný čistý éterický olej tea tree. Raz denne, najlepšie večer, ho nakvapkajte na stred bradavice. Stačí jedna kvapka. Opakujte dovtedy, kým bradavica nezmizne, môže to trvať niekoľko dní. Ak máte školopovinné deti, máme ešte jeden tip – v septembri im začnite dávať kvapku tea tree oleja do vlasov – olej totiž odpudzuje vši.

Alena Thomas začala s domácou výrobou, ktorá sa jej zapáčila už keď si kúpili vlastnú chalupu. Vďaka farmárskym trhom stretla zaujímavých ľudí a budovala si kontakty. Nadchlo ju, že pri domácej výrobe nemáte skoro žiadne odpadky, papier sa pálil, sklo sa recyklovalo, organické odpadky sa kompostovali a veľkú zmenu jej priniesla profesionálna domáca kozmetika.

Vedieť si niečo vyrobiť sám a nebyť tak odkázaný na poličky v supermarkete je povznášajúci pocit. Je to príjemné i zdravé, ale tiež šetrné voči životnému prostrediu, ktoré už beztak zaťažujeme až príliš. Navyše s knihou Děláme si to doma sami ušetríte, čo je príjemná pridaná hodnota.

Čaro biopotravín a prírodnej kozmetiky
Trend biopotravín nás naučil, že sa stále častejšie zaujímame o to, čo za nechcené aditíva do seba s bežným jedlom dostávame. Že je ale kupovaná kozmetika chemickým koktailom, ktorý bez váhania nanášame na celé telo nielen sebe, ale aj deťom, to už našej pozornosti neraz uniká. Vedieť, na čo slúži napríklad sodium lauryl sulfate a sodium laureth sulfate, presahuje znalosti malého chemika. Ale skutočnosť, že môžu spôsobovať podráždenie pokožky a zhoršenie kožných problémov doslova na vlastnej koži zakúsilo už množstvo ľudí. Biokozmetika sa dá samozrejme kúpiť, ako skoro všetko, ale rovnako ako je vaša mrkva z vašej záhradky lepšia a rozhodne lacnejšia ako tá bio z chladiaceho boxu, tak aj domáca pleťová voda bez jediného zbytočného prídavku pripravená doslova za päť minút vykoná lepšiu službu, a to za zlomok ceny, ktorú by ste zaplatili v obchode.

Kniha Děláme si to doma sami sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu