Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Predseda SOS Cyril Betuš: Navrhneme zrušenie zbytočných Krajských školských úradov

Predseda SOS Cyril Betuš
Predseda SOS Cyril Betuš

Rozhovors predsedom Strany občianskej solidarity Cyrilom Betušom vznikol v rámci projektu Infovoľby, ktorý tlačová agentúra SITA realizuje v spolupráci s občianskym združením Memo 98, odpovedali predsedovia strán alebo volební lídri na rovnaké otázky, ktoré súviseli s hlavnými volebnými programovými cieľmi ich politických subjektov.

Ktorý politický subjekt je pre vás po voľbách prijateľný na spoluprácu, ktorý nie?

Pre SOS nie sú prijateľné strany a hnutia, ktoré majú vo svojich programoch a správaní extrémizmus a nacionalizmus.

O ktoré posty vo vláde by ste mali záujem?

Pre prípad zvolenia SOS do NR SR máme pripravených odborníkov, ale prioritou sú ministerstvo vnútra, ministerstvo zahraničných vecí, ministerstvo dopravy a ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ako si predstavujete ďalšie fungovanie regionálneho školstva?

Navrhneme zrušenie zbytočných Krajských školských úradov. Základné a stredné školstvo navrhneme dať do úplnej kompetencie samospráve, vrátane miezd. Zvýšime pozornosť odborným učňovským školám, pretože v SR pociťujeme nedostatok odborných profesií. Ministerstvu školstva navrhneme ponechať len metodické riadenie.

Ste za spoplatnenie vysokoškolského štúdia?

Sme a budeme proti spoplatneniu vysokého školstva.

Akým spôsobom by ste riešili situáciu v zdravotníctve?

Budeme sa snažiť o optimalizáciu počtu nemocníc a lôžok. Budeme sa snažiť zvýšiť odvody štátu za svojich poistencov až do 100 % minimálneho vymeriavacieho základu. Je potrebné zaviesť prísnu reguláciu trhu s liekmi a zdravotníckymi pomôckami. Budeme presadzovať návrat k maximu 4% čerpania pre poisťovne na ich prevádzkové náklady. Budeme sa snažiť zvýšiť kontrolnú činnosť nad poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Je potrebné motivovať poisťovne, poskytovateľov, pacientov na prevencii. Sme za zrušenie zavedených poplatkov. Presadíme zavedenie čipových kariet pre pacientov. Je potrebné vytvárať podmienky pre prácu zdravotníkov a slušne im zaplatiť za vykonanú odbornú prácu tak, aby ich odborný potenciál slúžil slovenským občanom-pacientom a aby nemuseli naši odborníci v tejto oblasti cestovať za prácou a slušným zárobkom do zahraničia.

Ako vidíte pokračovanie reformy v sociálnej sfére?

Pomoc v núdzi je potrebné nastaviť tak, aby občan, ktorý sa dostal do problémov bez vlastného zavinenia mal na istý čas /1-2 roky/ zachovaný primeraný štandard. Je potrebné prehodnotiť individuálne dôchodky a prísne trestať zneužívanie systému. Je nutné zvýšiť pomoc neúplným rodinám s deťmi a pre zodpovedné osamelé matky. Musí byť prijatý systém vo veci zvýšenia vymožiteľnosti výživného, neplatičov výživného zverejňovať na internete so zvýšením trestov pre neplatičov výživného.

Akým spôsobom chcete prispievať k ďalšiemu stieraniu regionálnych rozdielov?

Je potrebné znížiť investičné stimuly do Západného Slovenska. Dotácie z eurofondov nasmerovať do najchudobnejších oblastí SR v pomere 80% pre stredné a východné Slovensko, 20% zvyšok SR. Musí byť dobudovaná južná rýchlostná komunikácia a to do roku 2010, urýchliť a okamžite vybudovať rýchlostnú komunikáciu Košice-hranica s Maďarskou republikou.

Ako vidíte daňovú politiku štátu do budúcnosti? Ste za pokračovanie súčasnej daňovej politiky, prípadne navrhujete nejaké zmeny? Aké?

Našim zámerom je progresívne zdanenie fyzických osôb pri vyššom príjme ako je trojnásobok priemernej mzdy a progresívne zdanenie monopolov. Pre právnické osoby navrhneme stanoviť pevnú hranicu priemerného zisku, všetko nad zdaniť progresívne.

Slovenská justícia ma stále problémy s prieťahmi v konaní? Ako by ste riešili tento problém?

Navrhneme zvýšenie počtu sudcov a súdov ako aj zvýšenie kompetencií štátu pri posudzovaní zákonnosti sudcovských rozhodnutí, pretože sudcovia ešte nedorástli na samosprávu - falošná solidarita. Zvýšiť zodpovednosť sudcov a súdov za prieťahy v konaní vrátane nekompromisných personálnych a finančných postihov.

Máte pripravené riešenia pre zlepšenie bezpečnostnej situácie v krajine?

Je potrebné prijať opatrenia najmä v oblasti prevencie to znamená viac a lepšie platených a technicky vyzbrojených policajtov v priamom výkone - na ulici kde v súčasnosti chýba 800 policajtov. Vytvoriť v mestách a obciach SR rajonizáciu pre policajtov tak, aby za pridelené územie niesol konkrétny policajt konkrétnu zodpovednosť. Je veľmi potrebné odstrániť mládežnícku policajnú úderku KDH s nadštandardnými platmi /viď p.Ažaltovič/ z MV SR. Je potrebné okamžite zmeniť stav , kedy bohatí a vplyvní nie sú takmer vôbec postihovaní. Represiu musíme nastaviť tak, aby nebolo možné a výhodné podvádzať, tak ako je to teraz. Nie je predsa normálne, že podvodník, násilník či kriminálnik má väčšie práva ako poškodený.

Veľa sa hovorí o stále širokej štátnej správe? Mienite v tejto oblasti robiť nejaké kroky?

Je potrebné znížiť počet úradov a úradníkov vrátane určitých ministerstiev resp. ich účelnú kumuláciu - do konca volebného obdobia o tretinu, napríklad už pomaly nepotrebné krajské úrady. Spriehľadniť a zjednodušiť komplikovanú, neprehľadnú a zbyrokratizovanú štruktúru štátnej správy. Je potrebné veľmi rýchlo znížiť kompetencie štátnej správy, vrátane rozhodovania o smerovaní finančných tokov a presunúť ich na samosprávu.

Je vaša strana spokojná so zahraničnopolitickým smerovaním Slovenska?

Ministerstvo zahraničných vecí SR akoby po voľbách prezidenta SR zaniklo. Nebyť toho, že sa premiér vlády SR a celé SDKÚ slušne povedané podlizuje USA by to nebolo až také zlé. SR je členom všetkých významných organizácií s čím možno byť spokojný. Je potrebné viac sa zameriavať aj na regióny , ktoré sa nám teraz môžu zdať neperspektívne, ale majú v sebe zabudovaný veľký potenciál. Je potrebná vyššia angažovanosť SR v európskom priestore a propagácia SR vo svete.

Ste za to aby Slovensko vstúpilo v roku 2009 do eurozóny? V prípade nesúhlasu, aké ďalšie kroky navrhujete?

Ak budú splnené všetky konvergentné kritériá nemal by byť problém, že SR vstúpi do eurozóny, ale bude to nevyhnutný a zároveň bolestivý krok. Zabúda sa na psychologický moment vstupu do eurozóny. Jednoduchšie bude životnú úroveň porovnávať s ostatnými krajinami EÚ a očakávame prekvapenie občanov SR, keď dostanú mzdu či dôchodky v eurách- podľa súčasných údajov je minimálna mzda 186,5 Eur.

Informačný portál INFOVOLBY.SK >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu