Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Predseda SDĽ Ladislav Kozmon: Navrhujeme ďalej zvýšiť platy pedagógom o 100 %

Rozhovor s predsedom Strany demokratickej ľavice Ladislavom Kozmonom vznikol v rámci projektu Infovoľby, ktorý tlačová agentúra SITA realizuje v spolupráci s občianskym združením Memo 98, odpovedali predsedovia strán alebo volební lídri na rovnaké otázky, ktoré súviseli s hlavnými volebnými programovými cieľmi ich politických subjektov.

Ktorý politický subjekt je pre vás po voľbách prijateľný na spoluprácu, ktorý nie?

V každom prípade budeme hľadať s politickými stranami spoločný náhľad na náš politický program. Tých, ktorí sa budú najviac približovať k nášmu modernému ľavicovému programu, jeho hodnotám, s tými budeme rokovať o ďalšej spolupráci.

O ktoré posty vo vláde by ste mali záujem?

Naše ťažiskové programy sú v oblasti školstva, zdravotníctva a poľnohospodárstva. V prípade úspechu, ak by sme sa dostali do parlamentu a prípadne do vlády, mali by sme záujem o tieto rezorty.

Ako si predstavujete ďalšie fungovanie regionálneho školstva?

V prvom rade je to delegovanie ešte väčších právomocí na regióny. Navrhujeme ďalej zvýšiť platy pedagogickým pracovníkom o sto percent, aby kvalitní ľudia - učitelia zostali a nehľadali si prácu v iných odboroch.

Ste za spoplatnenie vysokoškolského štúdia?

Sme proti spoplatneniu vysokoškolského štúdia. Chceme tiež spájať univerzity s jednotlivými ústavmi Slovenskej akadémie vied. Vysoké školy budú kvalitné, ak na nich budú pôsobiť špičkoví pedagógovia a výskumníci. Práve výskum na školách umožní študentom stretnúť sa s novými javmi nie až v praxi, ale už na škole. Je veľmi dôležité, aby financovanie škôl na všetkých úrovniach bolo výraznejšie viazané na ich kvalitu a menej na kvantitu.

Akým spôsobom by ste riešili situáciu v zdravotníctve?

Aj v tejto oblasti navrhujeme zvýšenie platov zdravotníkov. Sme tiež za doprivatizáciu nemocníc tak ako to navrhuje súčasná vláda. A to z toho dôvodu, že sa zvýši ich efektivita. Tento mamutí kolos, tak ako ho riadi štát, nemá možnosť byť dobre kontrolovaný. Ďalším dôležitým krokom v oblasti zdravotníctva, ktorý chceme uskutočniť, je aj zrušenie poplatkov za poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Sú to poplatky za lôžka v nemocnici, ale aj iné poplatky, ktoré musia platiť všetci občania rovnako bez ohľadu na svoje sociálne postavenie. Chceme, aby lieky boli zadarmo. Tieto opatrenia sa nepriamo dotknú najmä dôchodcov, ktorí predstavujú najširšiu skupinu obyvateľstva poberajúcu lieky a platiacu za všetky úkony v zdravotníctve. Ide nám o to, aby sa dôchodcom znížili životné náklady. Je veľmi ľahké vyhlásiť, že dôchodková reforma je zlá, a navrhnúť jej zmenu. Podľa nás je nezmysel meniť reformu, ktorá je už naštartovaná. Treba do nej vniesť len prvky sociálnej politiky.

Ako vidíte pokračovanie reformy v sociálnej sfére?

Stotožňujeme sa s reformou, ktorú navrhla terajšia vláda. Upozorňujeme len na to, že osemročné pôsobenie pravice naštartovalo určitý finančný model, kde by sme chceli viac uplatniť sociálny aspekt. Ďalej sme proti privatizácii strategických podnikov a efektívnejšiu účasť štátu pri stanovovaní cien energií tak, aby to nemalo taký veľký dopad na obyvateľstvo

Akým spôsobom chcete prispievať k ďalšiemu stieraniu regionálnych rozdielov?

Nerovnosti medzi regiónmi vyplývajú z nedostatočne vybudovanej infraštruktúry. Predchádzajúca vláda nevyužila možnosti pri čerpaní prostriedkov z Európskej únie. My sa ich budeme snažiť využívať vo väčšej miere, využívať na výstavbu dopravnej infraštruktúry.

Ako vidíte daňovú politiku štátu do budúcnosti? Ste za pokračovanie súčasnej daňovej politiky, prípadne navrhujete nejaké zmeny? Aké?

Rovná daň by mala zostať. Budeme sa ďalej snažiť znižovať odvody a zjednodušiť celý systém.

Slovenská justícia ma stále problémy s prieťahmi v konaní? Ako by ste riešili tento problém?

Oblasť vymožiteľnosti práva verzus nezávislosť súdnictva je veľmi citlivá. Hlavne za posledné štyri roky, keď snaha o zvýšenie vymožiteľnosti práva išla niekedy aj na úkor nezávislosti. Konkrétne kroky sa budeme snažiť predstaviť ešte pred voľbami.

Máte pripravené riešenia pre zlepšenie bezpečnostnej situácie v krajine?

Našim cieľom je zrušiť Ministerstvo obrany a včleniť ho do rezortu vnútra. Plánujeme zredukovať armádu na tri až päť tisíc mužov. Jednoznačne ale budeme klásť dôraz na to, aby bola špičkovo vycvičená a vyzbrojená. Rovnako aj policajné zložky by mali byť vybavené tak, aby mohli zabezpečovať svoje úlohy.

Veľa sa hovorí o stále širokej štátnej správe? Mienite v tejto oblasti robiť nejaké kroky?

Podporujeme efektívnejšie riešenie požiadaviek občanov tým, že budeme zavádzať nové informačné technológie. Ide o to, aby občan vybavil na jednom mieste všetko a nie tak ako teraz, keď musí pri vybavovaní svojich potrieb obchádzať niekoľko inštitúcií. Okrem zrušenia ministerstva obrany je niekoľko úradov, ktoré by mohli byť zlúčené. Je veľa rezortov, ktoré sa v minulosti rozbili, teraz spojiť. Je to ale viac politická otázka, koľko strán pôjde do koalície a bude si deliť rezorty.

Je vaša strana spokojná so zahraničnopolitickým smerovaním Slovenska?

SDĽ je spokojná so zahraničnou politikou SR a akceptuje ju. Naša strana sa ale mieni viac sústrediť na občana a politiku do vnútra nášho štátu.

Ste za to aby Slovensko vstúpilo v roku 2009 do eurozóny? V prípade nesúhlasu, aké ďalšie kroky navrhujete?

Myslím, že by sme mali do eurozóny jednoznačne vstúpiť v roku 2009. Dôležité bude prijať opatrenia, aby nedošlo k zvyšovaniu cien, či inflácie.

Informačný portál INFOVOLBY.SK >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu