Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Aktivisti pred parlamentom vytvoria živú reťaz: Vydajte nám gorily!

(Zdroj: TA3)

BRATISLAVA – Napriek odloženému protestu proti Gorile z minulého týždňa, kritike organizačného tímu a nižšiemu počtu priamych účastníkov protestov, sa okrem toho zajtrajšieho s pomenovaním Gorila IV na Hviezdoslavovom námestí, chystá ďalšia akcia, ktorou chcú občianski aktivisti symbolicky preniesť Leopoldov pred parlament. Róbert Mihály mailom informoval redakcie, že aktivisti vytvoria živú reťaz priamo pred bránou NR SR a žiadať budú vydanie všetkých vinníkov kauzy.

Protest Gorila bude pokračovať aj počas nadchádzajúcej mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Uskutoční sa v stredu 29. februára. Začne sa o 15.30 h na Hodžovom námestí v Bratislave a bude pokračovať pred budovu parlamentu, kde má v tom čase prebiehať rokovanie. Informovali o tom dnes iniciátori protestu.

„Pred parlamentom bude vytvorená živá reťaz, ktorá tak symbolicky prenesie Leopoldov priamo pred bránu parlamentu a bude žiadať vydanie všetkých vinníkov a vyvodenie zodpovednosti. Prítomní ľudia nepustia poslancov zo zasadnutia domov dovtedy, dokým nebudú vypočuté ich požiadavky," uviedol jeden z organizátorov Róbert Mihály.

Na protest budú pozvaní predsedovia všetkých parlamentných strán. Demonštranti im plánujú odovzdať občiansky zatykač a list hanby. "Vyšleme jasný signál a dokážeme, že nedopustíme, aby boli kauzy politikov naďalej zametané pod koberec," vyhlásil Mihály. Dodal, že momentálne vrcholia organizačné záležitosti a v súčasnej dobe boli oslovení odborníci a osobnosti, z ktorých už viacerí prisľúbili svoju účasť či spoluprácu.

Občianski aktivisti a iniciátori protestu nie sú tie isté osoby, ktoré organizujú protesty Gorila, no od začiatku sa v nich aktivizovali. Róbert Mihály vystupoval s prejavom aj na tribúne na Námestí SNP. Ďalšími aktivistami a iniciátormi protestu pred parlamentu sú Adam Kurta, Ladislav Ďurkovic, Andrej Hrabovský, Peter Krákorník, Kamil Kandalaft a ďalší.

Tézy protestu:
Dôsledné vyšetrenie a vyvodenie zodpovednosti v kauze Gorila.
Označenie nadchádzajúcich volieb za nelegitímne.
Zmena volebného systému, tak aby bol naklonený záujmom občanov.
Posilnenie kontroly financovania politických strán.
Posilnenie referenda a petičného práva v prospech zvýšenia kontroly a participácie občanov.
Odborná i verejná diskusia o zásadných zmenách a nastaveniach riadenia štátu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu