Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Baktéria tetanu ohrozuje matky a novorodencov. MAGNA zabezpečuje ich vakcináciu a zachraňuje životy

Južný Sudán, Juba, 2016 | MAGNA zdravotník očkuje dieťa proti tetanu. Copyright by MAGNA
Južný Sudán, Juba, 2016 | MAGNA zdravotník očkuje dieťa proti tetanu. Copyright by MAGNA (Zdroj: PR)

V rozvojových krajinách ročne zomiera až 500.000 novorodencov na následky otravy krvi spôsobenú toxínom baktérie tetanu. Táto baktéria sa dostáva do prostredia s výlučkami rôznych zvierat (ošípaných, koní, oviec, hovädzieho dobytka) a v pôde pretrváva niekoľko rokov. Pri dotyku a akomkoľvek porušení kože môže baktéria preniknúť do organizmu, a spôsobí tak nakazenie život ohrozujúcim ochorením.

V utečeneckom tábore v Južnom Sudáne aktuálne žije 32 000 ľudí, vrátane veľkej časti detí, tehotných žien, každý deň sa narodia novorodenci.  Nesterilne ošetrený pupok novorodenca alebo pôrod na podlahe domu, ktorá je z udupanej hliny zmiešanej s kravským trusom, môžu viesť k infekcii baktériou tetanu. Pokiaľ je tehotná žena zaočkovaná, novorodenec má vybudovanú imunitu v prvých mesiacoch po narodení. Preto je nevyhnutné, aby tehotné matky a ženy v plodnom veku boli proti tejto baktérii imúnne.

MAGNA pôsobí v Južnom Sudáne v utečeneckom tábore v Jube, realizuje široký vakcinačný program. V teréne pracuje 40 MAGNA zdravotníkov a mobilizátorov. Denne osobne komunikujú, ale aj prostredníctvom miestneho rozhlasu mobilizujú miestnych ľudí a zvolávajú ich na očkovanie aj proti tetanu. Očkovacia schéma proti tetanu v Južnom Sudáne pozostáva z piatich dávok, ktoré musia po sebe nasledovať v určitých intervaloch. Je preto veľmi dôležité, aby deti, matky a ženy dodržali očkovaciu schému. Treba to sledovať a  ich k tomu motivovať. MAGNA program vakcinácie proti tetanu v januári úspešne zaočkoval 3 083 novorodencov a detí do päť rokov a 523 tehotných matiek a žien v plodnom veku. Aj napriek neutíchajúcim konfliktom MAGNA zdravotníci neprestávajú poskytovať zdravotnú pomoc v preplnených táboroch.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj vy. Stačí len poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu